Potvrđena druga optužnica protiv Sanadera

Odbrana smatra jedan od ključnih dokaza protiv Ive Sanadera neustavnim i nezakonitim (EPA)

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader od danas ima i drugu optužnicu, za primanje 10 miliona eura mita prilikom prepuštanja upravljačkih prava u hrvatskoj Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL.  

Druga optužnica protiv Sanadera podignuta je na Županijskom sudu u Zagrebu nakon početka suđenja u slučaju Hypo, u kojem se bivši premijer tereti za korupciju i ratno profiterstvo tokom devedestih godina. Sanader tvrdi da nije kriv po ovoj optužnici.

U slučaju Hypo, tužitelji terete Sanadera da je, u vrijeme kada je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, tokom pregovora o kreditima za Hrvatsku s predstavnicima Hypo banke, dobio proviziju vrijednu 500.000 eura.

Spajanje optužnica

U slučaju Ina-MOL, Sanader je optužen za primanje mita u vrijednosti od 10 miliona eura od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernandija, protiv koga se vodi postupak u Mađarskoj.

Također se tereti  da je za isti iznos trebao dogovoriti sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatska.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) želi spojiti ovu optužnicu s onom u slučaju Hypo, da bi suđenje išlo brže, a odluku o eventualnom spajanju dva predmeta donijet će izvanraspravno sudsko vijeće.

„Nezakoniti dokazi“

Dokaz protiv Sanadera koji odbrana smatra posebno spornim je snimka sastanka Sanadera i Hernadija u zagrebačkom restoranu Marcelino u septembru 2009.

“Mi smatramo i dalje da se radi o nezakonitim dokazima, da je neosporno da se do te snimke došlo kršenjem više zakona i da je taj dokaz protuustavan, protuzakonit. Smatramo da on neće postati dio sudskog spisa“, rekla je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Zamjenica direktora USKOK-a Tamara Laptoš rekla je da su „svi dokazi, uključujući i ovu snimku  apsolutno zakoniti dokazi“.

Vlasnik restorana Mario Čerhak rekao je da je USKOK došao po snimku sa restoranskog video nadzora nakon što je sudionik sastanka Robert Ježić USKOK-u predočio račune s ručka.

“S tim računima smo znali točno datum kada se to desilo, mi se toga ne bi ni u ludilu sjetili,“ rekao je Čerhak za Al Jazeeru. „Znaju da imamo video nadzor i pitali su me da li mi imamo zabilježen taj datum.” 

Ako optužnice u predmetima Hypo i Ina-MOL budu spojene, suđenje za slučaj Hypo ne bi išlo ispočetka, nego bi slučaj Ina kao druga tačka optužnice, bez pripremnog ročišta, odmah bio predmet glavne rasprave.

O predaji Ine MOL-u Sanadera je prošle godine ispitivalo istražno povjerenstvo u Saboru. Tada je rekao da su „svi sve znali“. Tvrdio je da se o Ini raspravljalo i u predsjedništvu Hrvatske demokratske zajednice, kao i u vladi.

Izvor: Al Jazeera