Dva suđenja u jednom za Sanadera

Ako bude proglašen krivim, Sanader će morati vratiti bespravno stečeni novac (EPA)

Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu  sudit će se u isto vrijeme za afere Hypo i Ina-MOL, u kojima  je optužen za ratno profiterstvo i uzimanje deset miliona eura mita.

Odluku o spajanju postupaka donijelo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu na prijedlog Ureda za borbu protiv korupcije i organiziranog  kriminaliteta (USKOK). 

Glasnogovrnik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je da će se suđenje Sanaderu početi u četvrtak.

Odbacio krivicu

U predmetu Hypo, bivši državnik se tereti da je prilikom pregovaranja o kreditima Hrvatskoj ratnih devedesetih godina, od Hypo banke primio proviziju od 500.000 eura, zloupotrijebivši svoju funkciju zamjenika ministra vanjskih poslova.

U slučaju Ina-MOL, Sanader je optužen da je od prvog čovjeka mađarske naftne kompanije MOL, Zsolta Hernadija, primio 10 miliona eura mita kako bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Protiv Hernadija se vodi postupak u Mađarskoj. Sanader je na početku suđenja za ratno profiterstvo izjavio da nije kriv. On je u zagrebačkom pritvoru pred istražiteljima također odbacio  krivicu za navodno uzimanje mita od MOL-a.

Ako bude proglašen krivim, predviđeno je da će Sanader državi morati vratiti protivpravnu imovinsku korist.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO