Simoviću i Kaliniću 30 godina zatvora

Bivši premijer Srbije Zoran Ðinđića ubijen je 2003. godine (EPA)

Specijalni sud u Beogradu ponovo je na po 30 godina zatvora osudio članove „zemunskog klana“ Miloša Simovića i Sretka Kalinića zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Ðinđića 12. marta 2003. godine, prenosi Tanjug.

Sudija Velimir Lazović rekao je da u cjelosti ostaje na snazi pravosnažna presuda koju je Specijalni sud izrekao 23. maja 2007. godine, a potvrdio je Apelacioni sud 19. septembra 2008. godine.

Pravo žalbe

Kalinić i Simović imaju pravo uložiti žalbu na presudu Apelacinom sudu u Beogradu u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude.

Prvom presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. Simović je osuđen na 30, a Kalinić na 35 godina zatvora, ali mu je Apelacioni sud u pravosnažnoj presudi u decembru 2008. godine kaznu smanjio na 30 godina.

Oni su tada bili osuđeni u odsustvu, jer su bili u bjekstvu, ali im je, poslije hapšenja u junu prošle godine, sud odobrio ponavljanje suđenja. Pritvor im je produžen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da će da ponove krivična djela, kao i zbog visine izrečene kazne.

Sud im je odobrio ponavljanje procesa pošto su obojica bili u bjekstvu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera.

Tokom ponovljenog suđenja, Simović je, uz kajanje, priznao da je učestvovao u ubistvu premijera tako što je, po nalogu vođe „zemunskog klana“, ubijenog Dušana Spasojevića, pratio premijerovo kretanje.

Zna nalogodavca

Simović je o kretanju Đinđića izvještavao vođe mafijaškog “zemunskog klana”, dok je Kalinić u automobilu kružio u blizini zgrade Vlade Srbije, u čijem dvorištu je Đinđić i ubijen, kako bi pružio dodatnu vatrenu podršku u slučaju potrebe, odnosno pucao u premijera ako Zvezdan Jovanović promaši, ili nešto drugo krene van unaprijed utvrđenog plana atentata, prenosi Beta.

Simović je, također, izjavio da zna ko je naručio ubistvo Ðinđića, ali njegovo ime nije želio saopćiti, jer je „riječ o koalicionom partneru, koji bi u ovom trenutku izbjegao krivičnu odgovornost“.

Izvor: Agencije