Shell kreće u potragu za naftom u Federaciji BiH

Shell je druga po veličini svjetska kompanija koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom gasa i nafte (EPA)

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i međunarodna naftna i gasna kompanija Shell Exploration Company B.V. iz Holandije poptisali su Memorandum o razumijevanju koji predviđa istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području ovog bh. entiteta.

Memorandumom, koji je potpisan u Sarajevu, dogovoreno je da Shell, ukoliko pronađe zalihe nafte i plina, počne eksploataciju rezervi 2015. godine.

Federalni premijer Nermin Nikšić rekao je da će se realizacijom aktivnosti predviđenih u ovom memorandumu osigurati pretpostavke za vrlo moguću eksploataciju nafte i plina u Federaciji.

“Na ovaj način federalna Vlada realizira svoje opredjeljenje ka intenziviranju ekonomskog razvoja i privlačenju međunarodnih investicija, ovog puta u istraživanje i razvoj resursa hidrokarbonata, u čemu upravo Shell ima najbolja iskustva stečena širom svijeta”, naglasio je premijer.

Prema memorandumu, federalna Vlada treba Shellu obezbijediti podatke Federalnog zavoda za geologiju i preduzeća Energoinvest, na osnovu kojih će ova kompanija uraditi digitalizirani geološki i geofizički prikaz, kao i strukturalnu rekonstrukciju tektonskog vijenca.

Plan Shella

Kako navodi federalna Vlada, rezultati dosadašnjih istraživanja provedenih u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji, ukazuju na realnu mogućnost postojanja isplativih zaliha nafte i gasa.

S druge strane, Shell je najavio da će osigurati precizan uvid u stanje rezervi gasa, nafte i ostalih fosilnih goriva, kao i potpunu procjenu komercijalne isplativosti eksploatacije na području Federacije.

Nakon što Shell utvrdi koliko i gdje ima nafte i plina, u slučaju pozitivnih nalaza, prve istraživačke bušotine u Ferderaciji se mogu očekivati u 2013. godini, a eksploatacija početkom 2015. godine.

Kako su rekli iz federalne Vlade, paralelno s ovim istraživanjima, u toku je i pravljenje pravnog okvira za eksploataciju fosilnih goriva.

Shell je druga po veličini svjetska kompanija koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom gasa i nafte.

U trećem kvartalu 2011. godine su, prema izvještaju Financial Timesa, ostvarili profit od 7,2 milijardi dolara, na globalnom nivou upošljavaju oko million radnika, a jedan od novih 20 razvojnih projekata predstavlja upravo istraživanje područja Federacije.

Izvor: Agencije