Sanader odbacio optužbe za aferu Hypo

Ivo Sanader smatra da je optužnica protiv njega konstrukcija USKOK-a (EPA)

Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu na zagrebačkom Županijskom sudu pročitana je optužnica za primanje milionske provizije od austrijske Hypo banke.

Osim što je prvi sudski postupak protiv bivšeg premijera, ovo je i prvo suđenje za nezakonito bogaćenje u vrijeme rata.

Sanadera USKOK tereti da se u vrijeme rata u Hrvatskoj domogao milionske provizije dok je kao zamjenik ministra vanjskih poslova s austrijskom Hypo bankom dogovarao kredit za tek stvorenu državu.

U optužnici, koju je pročitala tužiteljica Tamara Laptoš, kaže se da je Sanader u tim pregovorima dogovorio proviziju od 3,6 miliona kuna, koja mu je u cjelosti isplaćena pošto je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu za kupnju i opremanje diplomatskih predstavništava.

Optužba zbog toga predlaže da se uz zakonom predviđenu zatvorsku kaznu Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 500.000 eura.

“Ne smatram se krivim za djela koja mi se stavljaju na teret”, poručio je Sanader nakon što mu je pročitana USKOK-ova optužnica.

Optužnica ‘iskonstruirana’

Bivši hrvatski premijer također je rekao da je to konstrukcija koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj, na koje je ponosan.

“Nikad nisam ni tražio ni primio proviziju od Hypo banke. Želim to reći, jer se ovdje sudi za prvi slučaj tobožnjeg ratnog profiterstva, da sam uvijek časno služiti svom narodu”, kazao je Sanader odbacujući “s gnušanjem” sve USKOK-ove optužbe.

On je naglasio da je na svim visokim dužnostima, uključujući i premijersku, državi služio najbolje što je mogao.

“Optužnica je konstrukcija USKOK-a, koja nema veze sa životom, a DORH u nju nije stavio ključne dokumente koji meni idu u prilog”, rekao je Sanader u svom uvodnom govoru. 

Ključni svjedoci

Nakon čitanja optužnice, Sanaderov advokat Čedo Prodanović kazao je da je ona bazirana na indicijama, koje nisu zatvorile krug činjenica.

“Protiv Sanadera nema nikakvih dokaza, zbog čega će obrana tražiti da ga se oslobodi optužbi za ovo krivično djelo”, rekao je Prodanović, koji je objasnio da se Sanader u “cijeli posao uključio tek krajem pregovora, kada je većina stvari dogovorena bez njega”.

“Glavna osoba bio je tadašnji Sanaderov šef, ministar vanjskih poslova Mate Granić, koji je dobre odnose s Hypo bankom dokazao kada je nakon odlaska sa dužnosti zaposlen kao njihov konzultant”, zaključio je Sanderov advokat.

Odbrana tvrdi da će dokazati kako je postojala osoba pod imenom Eugen Laxa na čije je ime Hypo banka u više navrata isplaćivala visoke provizije te da će dovesti svjedoke koji će posvjedočiti da nisu dali novac.

USKOK je ranije predložio da se na suđenju ispita 19 svjedoka tužilaštva, a među prvima Granić i Nikica Valentić, koji je u vrijeme navodnog uzimanja provizije bio premijer.

Očekuju se i svjedočenja bivših čelnika Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera.

Ostale optužbe

Prvi pokušaj početka suđenja krajem prošle sedmice nije uspio jer je Sanader, prema ocjeni vještaka, bio nesposoban za praćenje rasprave zbog zdravstvenih problema.

Odmah nakon prekida ročišta bivši premijer prevezen je na pretrage u bolnicu, gdje je proveo vikend te je u ponedjeljak poslije podne vraćen u zatvor u Remetincu, jer su liječnici zaključili da mu zdravstveno stanje nije ozbiljno ugroženo.

Osim u ovom slučaju, Sanader je optužen i zbog navodnog primanja 10 miliona eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Uz afere o nezakonitoj prodaji struje Hrvatske elektroprivrede (HEP) i pogodovanju kompanijama Roberta Ježića, osumnjičen je i u aferi Fimi medija, u kojoj je pod istragom odnedavno i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), na čijem je čelu bio do prošle godine.

Izvor: Agencije