Počela predizborna kampanja u Sloveniji

Slovenska demokratska stranka nekadašnjeg premijera Janeza Janše ima znatnu podršku birača (EPA)

U Sloveniji je službeno počela jednomjesečna kampanja pred prijevremene parlamentarne izbore, koji će biti održani 4. decembra.

Predizborna kampanja političkih stranaka i nezavsnih lista odvijat će se do 2. decembra, kada nastupa izborna šutnja, koja će trajati do zatvaranja birališta.

Stranke će sredstva za kampanju prikupljati na posebnom računu kako bi se ona mogla kontorlirati.

Visina ovih sredstava ograničena je na 0,4 eura na jednog birača, što teoretski znački da bi najveće stranke za kampanju mogle izdvojiti najviše 680.000 eura.

Tokom posljednjih parlamentarnih izbora održanih 2008. godine najveće stranke potrošile su oko 500.000 eura, a na ovim najavljuju znatno skromniju kampanju.

Rok da stranke državnom izbornom povjerenstvu predaju svoje liste kandidata je 9. novembar, a do sada su to uradile 24 stranke i liste.

Uprkos znatno većem utjecaju socijalnih mreža kao što su Facebook i Twitter u komuniciranju s biračima, slovenski stručnjaci za politički marketing vjeruju se da će ključnu ulogu u odmjeravanjima stranačkih kandidata i njihovih programa odigrati predizborne debate u elektronskim medijima, posebno na televiziji.

Sve predizborne ankete najavljuju znatan pad podrške birača svim do sada etabliranim političkim strankama, s izuzetkom Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša.

Prema istraživanju agencije Mediana, najviše glasova na izborima dobila bi Lista Gregora Viranta, 17, 2 %. Riječ je o bivšem saradniku Janeza Janše koji je tek nedavno osnovao stranku. Janšina Slovenska demokratska stranka osvojila bi 16,5%.

Trećeplasirana je još jedna nova lista, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića sa 12, 5% glasova.

Socijaldemokrati premijera Pahora tek su četvrti sa 6,2% podrške.

Prema anketi Ninamedie najbolje stoji SDS Janeza Janše s 27, 7%. Slijedi Lista Gregora Viranta sa gotovo 25 % glasova. Zoran Janković sa svojom listom osvojio bi 21,6%. Slijedi DeSUS sa 7,7%, a stranka odlazećeg premijera Pahora tek je peta s predviđenih 7,3%.

Izvor: Agencije