U BiH više nezaposlenih, raste uvoz

Nezaposlenost u oktobru u odnosu na prethodni mjesec povećana je 0,17 posto (Srna)

U Bosni i Hercegovina je zaključno sa 31. oktobrom evidentirano 530.893 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na oktobar prošle godine više za 13.642 nezaposlenih, ili 2,64 posto.

U odnosu na oktobar prošle godine broj registriranih nezaposlenih lica u Federaciji Bosne i Hercegovine povećan je 1,26 posto, u Republici Srpskoj (RS) 6,03 posto, a u Distriktu Brčko 4,32 posto.

Nezaposlenost u oktobru u odnosu na prethodni mjesec povećana je 0,17 posto, a uzroci su politička nestabilnost, smanjen priliv direktnih stranih ulaganja i situacija u arapskom svijetu, kažu iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

U periodu januar-oktobar na evidencije se prijavilo 141.041 lice, što je 4,1 posto više nego u istom periodu lani.

U deset mjeseci ove godine na evidencije zavoda prijavilo se 76.666 lica kojima je prestao radni odnos, što je za 4.055 lica, ili 5,6 posto, više nego u istom periodu protekle godine.

U periodu januar-oktobar na evidencije se prijavilo 141.041 lice, što je 4,1 posto više nego u istom periodu lani

Među onima koji traže posao najviše je nekvalificiranih (30,3 posto) i kvaliciranih radnika (34,9 posto) te onih sa srednjom stručnom spremom (24,9 posto).

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u septembru je bilo zaposleno 693.359 lica.

Veća pokrivenost

U periodu januar – oktobar 2011. godine Bosna i Hercegovina je ostvarila izvoz u vrijednosti sedam milijardi i 27 miliona konvertabilnih maraka (KM), što je 17,32 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, te uvoz u vrijednosti 12 milijardi i 532 miliona KM, što je 14,89 posto više.

Ovi rezultati doveli su do povećanja nivoa pokrivenosti uvoza izvozom 2,12 posto te on sada iznosi 56,07 posto.

Istovremeno je vanjskotrgovinski deficit znatno povećan i u spomenutom periodu iznosi pet milijardi i 505 miliona KM, podaci su Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ima zabrinjavajući rast uvoza, a najveći deficit je napravila u robnoj razmjeni s Njemačkom, u koju ima najveći izvoz, i Hrvatskom, iz koje ima najveći uvoz.

 Vanjskotrgovinski deficit je znatno povećan i iznosi pet milijardi i 505 miliona KM

Područje odvijanja najvećeg dijala vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine već godinama je ograničeno na relativno mali broj zemalja, bez većih promjena i osvajanja novih tržišta, pa tako i korištenja njihovih potencijala za poboljšanje bh. vanjskotrgovinskog položaja.

Najveće povećanje izvoza u periodu januar – oktobar Bosna i Hercegovina je ostvarila na tržišta Slovačke, Turske, Makedonije, Holandije i Albanije, a smanjenje u trgovini s Belgijom, Francuskom i Velikom Britanijom.

Uvoz je najviše povećan iz SAD-a, Rusije, Luksemburga i Švicarske, a smanjen sa Kosova i iz Velike Britanije i Crne Gore.

Izvor: Al Jazeera i agencije