Tri žrtve mina kod Doboja

U ŽRS-u je saopćeno da je područje pružnog pojasa na dionici Doboj - Maglaj ranije redovno održavano

Radnik Željeznica Republike Srpske (ŽRS) Miroslav Nikić umro je u srijedu ujutro u dobojskoj Opštoj bolnici “Sveti apostol Luka” od posljedica ranjavanja u eksploziji mine kod Ševarlija, izjavio je glasnogovornik te bolnice Ljubinko Đurić.

U dobojskoj bolnici je od posljedica ranjavanja u utorak podlegao Dušan Petrović, prenosi Srna.

Ostali radnici ŽRS-a, koji su zadobili teške tjelesne povrede u utorak, ostali su preko noći na liječenju na Odjeljenju za opštu hirurgiju, djeljenju za ortopediju i traumatologiju i Odjeljenju za intenzivnu njegu dobojske bolnice.

Đurić navodi da je pogoršano i stanje radnika ŽRS-a Jadranka Tomića, koji je prebačen na Odjeljenje za intenzivnu njegu.

Nesreća se dogodila u minskom polju koje, kako navode u ŽRS-u, nije bilo obilježeno u pružnom pojasu kod mjesta Ševarlije, nedaleko od Doboja.

Povrijeđene željezničke radnike pronašla je grupa ribara, koji su pecali na rijeci Bosni, nedaleko od mjesta nesreće, i koji su povrijeđenima ukazali prvu pomoć i obavijestili Dom zdravlja i Opštu bolnicu u Doboju.

Nedugo zatim svih šest povrijeđenih prebačeno je u bolnicu u Doboju.

Minirano područje

U ŽRS-u je saopćeno da je područje pružnog pojasa na dionici Doboj – Maglaj, gdje su stradali radnici, ranije redovno održavano te da na tom potezu nije bilo oznake da se tu nalazi minsko polje.

Kakvu su eksplozivnu napravu prilikom čišćenja pružnog pojasa aktivirali pružni radnici nije znao reći ni Neđo Đurić, dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Doboj, koji je na mjestu nesreće izjavio da će to pokazati vještačenja.

“Ovdje vidim da je bilo minirano, ima zaostataka iz ratnog perioda, tako da ne znamo o čemu se radi, a hoćemo da isključimo svaku mogućnost da li je eventualno bilo podmetanja ili je mina zaostala”, rekao je Đurić.

Ribari su naveli da je šire područje gdje su stradali pružni radnici za vrijeme proteklog rata bilo minirano.

Opština Doboj s oko 24 kvadratna kilometra pod minama jedna je od najzagađenijih u Bosni i Hercegovini

Osim željezničara Dušana Petrovića i Miroslava Nikića, u utorak je u još jednoj eksploziji u minskom polju koja se dogodila u selu Svjetliča, u zaseoku Hodžići, nedaleko od Doboja, smrtno stradala i Šaza Hasanamidžić, dok je njen muž Salih teško povrijeđen.

Nesreća se dogodila oko 10.00 sati na brdu Barakovac, gdje su stradala Šahza i njen suprug u minskom polju sakupljali čaure.

Šahza je umrla u Domu zdravlja u Doboj Istoku, dok je njen suprug, ratni vojni invalid, zadobio lakše povrede.

“Tim Civilne zaštite (CZ) je izašao na lice mjesta da očisti prostor kako bi policija mogla izvršiti uviđaj i našao je dno od mine PROM 1. Prilično je nepristupačan teren, tu je bila linija razgraničenja, rovovi”, izjavio je Simo Dujković, operativac za protivminske akcije Republičke uprave CZ-a.

Opština Doboj s oko 24 kvadratna kilometra pod minama jedna je od najzagađenijih u Bosni i Hercegovini.

U proteklih 15 godina na području ove opštine od mina su stradale 84 osobe, od kojih 30 smrtno.

Izvor: Agencije