Slovenija: Raspušten parlament, raspisani izbori

Sedam etabliranih političkih stranaka u dosadašnjem sastavu parlamenta (EPA)

Slovenski predsjednik Danilo Turk je potpisao akt kojim se raspušta dosadašnji saziv parlamenta i prijevremeni parlamentarni izbori raspisuju za 4. decembar.

Bit će to šesti po redu parlamentarni izbori od slovenske nezavisnosti, ali prvi prijevremeni, godinu dana prije redovnog roka. Akt o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora Turk je, kako je i najavio, potpisao nakon isteka 30-dnevnog roka od izglasavanja nepovjerenja koalicijskoj vladi Boruta Pahora, koja do formiranja nove nastavlja obavljati tekuće poslove.

Već od petka teku izborni postupci u okviru kojih političke stranke i birači u izbornim jedinicama mogu predlagati kandidacijske liste i podnositi ovjerene potpise potrebne za kandidiranje nestranačkih kandidata, prenosi Hina.

Jankovič favorit

Predizborna kampanja počet će 4. novembra, mjesec prije izbora, a 9. novembar je krajnji rok za podnošenje kandidatura. Do idućeg ponedjeljka stranke moraju otvoriti transakcijske račune sa kojih će podmirivati troškove kampanje.

Na parlamentarnim izborima Slovenci će u osam izbornih jedinica i 88 izbornih okruga birati 88 zastupnika. Dva zastupnika birat će u svojim posebnim izbornim jedinicama pripadnici italijanske i mađarske manjine.

Uz sedam etabliranih političkih stranaka koje su bile prisutne u dosadašnjem sastavu parlamenta, u predizbornoj kampanji će se sa svojim kandidatima za simpatije biračkog tijela boriti i nekoliko novih stranaka ili pokreta u osnivanju.

Za sada se čini da među njima najviše izgleda za uspjeh ima Lista Zorana Jankoviča, koja će se u subotu, nakon osnivačkog kongresa u Ljubljani i registracije, nazvati Pozitivna Slovenija.

Sadašnjeg popularnog ljubljanskog gradonačelnika spominje se i kao kandidata za premijera, ako mu se okrenu tradicionalni birači ljevice koji su razočarani slabim trogodišnjim rezultatima dosadašnje vlade lijevog centra i premijerom na odlasku.

Novost na političkoj pozornici je i Virantova lista, koju je formirao Gregor Virant, nekadašnji ministar za javnu upravu u vladi Janeza Janše, koja je bila na vlasti od 2004. do 2008. godine.

Postizborna saradnja

Virant je za svoju stranku rekao da će djelovati u političkom centru, a nije isključio moguću poslijeizbornu saradnju sa strankama desnog centra ukoliko bi najviše mandata u novom parlamentu osvojila Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), kako predviđaju ankete.

Na prijevremenim izborima na uspjeh računa i Stranka za održivi razvoj (STR), koju su prije mjesec dana osnovali nekadašnji pučki pravobranitelj ljudskih prava Matjaž Hanžek i profesorica sociologije i publicistkinja Manca Košir.

Stranka u svom programu ističe načela solidarnosti i saradnje te uravnotežen i održiv razvoj ekonomije i društva u cjelini.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO