Nezapamćen interes medija za suđenje Sanaderu

Iz susjedne Srbije i Bosne i Hercegovine niko nije zatražio dozvolu za praćenje suđenja (EPA)

Za početak suđenja bivšem hravtskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Hypo vlada nezapamćeno zanimanje medija, posebno stranih, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Do sada je od suda akreditaciju zatražilo oko 200 novinara, fotoreportera i snimatelja, među kojima je i osam ekipa iz inozemstva, od BBC-a, Reutersa do kineske državne novinske agencije Xinhua.

Za početak suđenja akreditiralo se 41 redakcija, a od stranih izvjestitelja tu će biti novinari francuske agencije Agence France-Presse, američkog Associated Pressa, RTV Slovenije, austrijske državne televizije (ORF) i Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), javila je Fena.

Iz susjedne Srbije i Bosne i Hercegovine niko nije zatražio dozvolu za praćenje suđenja.

Za dolazak na suđenje zainteresirano je i pet građana te Građanski odbor za ljudska prava.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da je to do sada najveći broj stranih medijskih kuća koje dolaze na neko suđenje u zagrebački Županijski sud.

Dodao je da je sve spremno za početak suđenja, koje će voditi sudac Ivan Turudić.

Poseban ulaz

Suđenje će početi u petak u 9.30 sati u velikoj dvorani suda, koja može primiti 52 osobe.

Za sudionike, odnosno Sanaderove odvjetnike i USKOK-ove tužitelje, te novinare i druge zainteresirane, bit će otvoren poseban ulaz iz Amruševe ulice.

Zbog kontrole pravosudne policije, na sud je potrebno doći barem 45 minuta prije početka rasprave. Prije ulaska u sudnicu obavit će se još jedan nadzor, uz predočenje akreditacije ili ulaznice dobivene na ulazu u sud.

Fotoreporteri će Sanadera i ostale sudionike u sudnici moći snimiti nekoliko minuta prije početka postupka, a u predvorju sudnice novinari će moći pratiti i snimati tok suđenja putem internog televizijskog prenosa.

Bivši premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader sjest će na optuženičku klupu zbog USKOK-ove optužbe da je ratni profiter.

Riječ je o prvome kaznenom postupku protiv Sanadera koji je ušao u fazu suđenja, na koje će bivši premijer biti doveden iz zatvora u Remetincu, u kojem je od sredine jula.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši hrvatski premijer optužen za nezakonito uzimanje provizije od 480.000 eura na vladine kredite.

Published On 22 Oct 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO