Deficit Slovenije 1,3 milijarde eura

Smanjenje budžetskog i javnog deficita te nivoa zaduženosti je u središtu programa stranaka uoči izbora četvrtog decembra (EPA)

Budžetski deficit Slovenije u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 1,3 milijarde eura, ali je razlika između budžetskih prihoda i rashoda smanjena u odnosu na prošlu godinu.

Prema objavljenim podacima Ministarstva finansija, budžetski prihodi u prva tri kvartala iznosili su 5,6 milijardi eura, a rashodi sedam milijardi eura.

Prema planovima, budžetski deficit do kraja će godine dosegnuti 1,7 milijardi eura, odnosno 4,6 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Budžetski prihodi u prvih devet mjeseci ove godine povećani su 7,7 posto u odnosu na devetomjesečno lanjsko razdoblje, a rashodi samo 1,9 posto.

Evropski budžet

U evropski budžet uplaćeno je 300 miliona eura, a iz njega povučeno 539 miliona eura, prenosi Hina.

Izdavanjem državnih obveznica Slovenija se u januaru i martu ove godine zadužila za dodatnih tri milijarde eura.

Smanjenje budžetskog i javnog deficita te nivoa zaduženosti uglavnom je u središtu programskih dokumenata stranaka koje izlaze na prijevremene parlamentarne izbore četvrtog decembra.

Većina ih obećava da bi budžetski deficit u roku četiri godine bilo moguće smanjiti na tri posto BDP-a, a u isto vrijeme i bez novog zaduživanja, racionalizacijom državne i javne uprave i štednjom te kreditima domaćih banaka podići sadašnji nizak stepen godišnjeg rasta BDP-a koji je niži od jedan posto na  četiri posto kroz četiri godine.

Izvor: Agencije