Produžen pritvor Jašareviću

Tužilaštvu treba dodatnih 60 dana za Jašarevićev predmet (Daylife)

Sud BiH prihvatio je prijedlog za produženje pritvora za još dva mjeseca Mevlidu Jašareviću, koji je 28. oktobra pucao na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.

Pritvor je produžen i za Emraha Fojnicu, Dinu Pečenkovića i Muniba Ahmetspahića koji su osumnjičeni da su pomogli Jašareviću u izvršenju napada.

Tužilaštvo BiH dostavilo je Sudu BiH DVD na kojem se nalazi oporuka Mevlida Jašarevića iz koje se jasno vidi da mu je cilj bio napad na američku Ambasadu u Sarajevu, javlja SRNA.

On je naveo da Tužilaštvo još ispituje svjedoke i da traga za određenim predmetima.

“Tužilaštvo traga i za poluautomatskom snajperskom puškom koja se vidi na snimku”, rekao je tužilac Dubravko Čampara.

Čampara je rekao na današnjem ročištu da Tužilaštvo još vodi istragu u ovom predmetu za šta im je potrebno dodatnih 60 dana. On je naveo da Tužilaštvo još ispituje svjedoke i da traga za određenim predmetima.

Udaljeni sa ročišta

Kao dodatne razloge za određivanje pritvora za svu četvoricu Čampara je naveo mogućnost bjekstva, uticaja na svjedoke, te skrivanje i uništavanje dokaza.

Čampara je posebno naglasio da bi Jašarević, koji nije izrazio kajanje zbog učinjenog, mogao ponoviti isto krivično djelo.

Branioci četvorice optuženih usprotivili su se zahtjevu Tužilaštva za produženje pritvora, ističući da bi izricanja strogih mjera zabrane bilo dovoljno da se istraga neometano odvija.

Jašarevićev branilac, advokat Senad Dupovac nakon ročišta je izrazio uvjerenje da će Sud produžiti pritvor njegovom klijentu, ističući da su advokati u neravnopravnom položaju jer im Tužilaštvo ne dostavlja dokaze.

Sa današnjeg ročišta udaljeni su prvooptuženi Mevlid Jašarević i Munib Ahmetspahić zbog nepoštivanja Suda.

Sud BiH će do kraja dana donijeti odluku o zahtjevu Tužilaštva.

Izvor: Agencije