Krvavi okršaj Srba i KFOR-a na Kosovu

Žestoki obračuni na sjeveru Kosova trajali su cijeli dan (Reuters)
Žestoki obračuni na sjeveru Kosova trajali su cijeli dan (Reuters)

Najmanje 23 vojnika KFOR-a  je povrijeđeno u nekoliko napada koje su izveli Srbi nakon uklanjanja barikade nedaleko od prijelaza Brnjak, javile su agencije pozivajući se na saopćenje ove misije izdato u noći sa ponedjeljka na utorak.

Kako navode lokalni zdravstveni zvaničnici,  u sukobu je povrijeđeno između 30 i 50 Srba.

Prvi incident se desio se nakon što su međunarodne snage u jutarnjim satima uklonile barikadu kod mjesta Jagnjenica na putu Mitrovica – Zubin Potok, koji vodi prema prijelazu Brnjak.

KFOR je saopćio da su Srbi ranili dva vojnika malokalibarskim oružjem. KFOR je potvrdio da je bio prinuđen upotrijebiti vodene topove i suzavac kada su se Srbi suprotstavili uklanjanju barikade, javio je dopisnik Al Jazeere s Kosova Ismet Hajdari.

Jedan od ranjenih u jutarnjem sukobu je komandant bataljona koji je bio angažiran na uklanjanju barikade. Povrede vojnika ranjenih u jutarnjem incidentu nisu opasne po život.

KFOR je saopćio da su njegove trupe na terenu poslijepodne napali Srbi molotovljevim koktelima.

U jutarnjem sukobu iz vatrenog oružja ranjena su dva njemačka vojnika, saopćio je glasnogovornik Njemačkih oružanih snaga.

Prema saznanjima Reutersa, vojnici su zadobili povrede noge, odnosno ruke.

Osam austrijskih mirovnjaka je također povrijeđeno, navodi se u saopćenju austrijskog ministarstva odbrane.

KFOR je saopćio da je bio primoran koristiti vodene topove [Reuters]

Petar Stano, glasnogovornik Komesara za proširenje EU, rekao je da je Evropska komisija više puta jasno govorila objema stranama šta se od njih očekuje – „da daju rješenja koja ce biti od koristi svima“.

Glasnogovornik misije Evropske unije na Kosovu (EULEX) Nicholas Hawton rekao je da ova organizacija „apsolutno osuđuje nasilje protiv KFOR-a ili bilo kojih međunarodnih institucija.“

„KFOR i EULEX-a su na  sjeveru Kosova gdje  pokušavaju poboljšati i povećati vladavinu prava“, rekao je on.

Okršaj na barikadi

Oko 9 sati ujutro, KFOR je preuzeo barikadu u Jagnjenici.

Snage KFOR-a prvo su obezbijedile prepreku vojnicima, a zatim su, koristeći specijaliziranu mašineriju, uklonile vozila sa barikade.

Nakon jutarnjeg incidenta, u Jagnjenici je  oko podneva je ponovo došlo do sukoba između Srba i pripadnika KFOR-a, saopćeno je iz KFOR-a, koji je koristio vodene topove.

Prema informacijama sa lica mjesta, jedan Srbin je automobilom “lada” uletio u žicu koju su vojnici KFOR-a u ponedjeljak ujutro postavili kao zaštitu za vojnike koji su raspoređeni na mjestu uklonjene barikade u Jagnjenici.

KFOR navodi da su u međuvremenu “demonstranti koristili naoružanje malog kalibra i ranili dvojicu vojnika KFOR-a”.

“KFOR ne može potvrditi da je bilo izolirane upotrebe gumenih metaka, već samo suzavca i biber-spreja, kao odgovor na reakcije demonstranata”, kaže se u saopćenju.

Komanda KFOR-a upozorila je građane da je operacija uklanjanja barikade u Jagnjenici preduzeta u punom mandatu KFOR-a, čiji je zadatak da osigura bezbjedno okruženje za sve građane.

KFOR je u Jagnjenicu dovukao tridesetak bornih vozila i opremu za razbijanje demonstracija.

Nešto poslije 13 sati u Jagnjenicu su došla dva vatrogasna vozila, kojima su se Srbi pokušali vratiti na početne pozicije u pravcu vojnika KFOR-a, ali su oni odgovorili vodenim topom, osujetivši njihovu namjeru.

Bez bojeve municije

Glasnogovornik KFOR-a Uwe Novitzki izjavio je da je KFOR koristio isključivo gumene metke u samoodbrani nakon što je preko zvučnika upozorio okupljene Srbe da prestanu s napadom.

“Bojevu municiju nećemo koristiti ni pod kakvim okolnostima”, istakao je.

Neposredno nakon sukoba, zamjenik predsjednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je Srbe na Kosovu  da “zadrže hladne glave”.

“Ne znam svrhu uklanjanja barikada, jer to stvara mogućnosti sukoba, a uloga KFOR-a je da čuva bezbednost. Kao da neko namerno želi da zaoštri situaciju, ali Srbi treba da zadrže hladnu glavu i da ne reaguju na provokacije, jer je razgovor jedini način za rešavanje problema … Sve ostalo vodi sukobima”, rekao je Dačić novinarima.

Najnoviji događaji na Kosovu, kako je naglasio, dokazuju da je bio u pravu kada je govorio da se “ne sme iz Beograda slati poruka da Srbija više nikada neće ratovati”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO