Objavljen registar javne nabavke u Hrvatskoj: Otkrijte korupciju

Hrvatski aktivista i bloger Marko Rakar, koji je široj javnosti postao poznat kada je osumnjičen da je objavio registar hrvatskih branitelja, objavio je na internetu registar javne nabavke.

Prikupio je podatke o 60.000 transakcija vrijednih 10,5 milijardi eura.

Riječ je o poslovima Republike Hrvatske i državnih firmi u posljednje dvije godine koji su sada lako pregledni i dostupni javnosti.

Kako je izvijestila dopisnica Al Jazeere iz Zagreba Martina Kiseljak, u idućim danima registar će se mnogo proučavati i testirati.

Kiseljak kaže da je, prema Rakarovim riječima, ovaj registar vrlo jednostavan informatički alat „pomoću kojeg će svaki građanin moći uočavati nepravilnosti … koje su to tvrtke koje rade isključivo s državom i čija je dobit 60 posto od prihoda“.

Građani će na registru također moći vidjeti sve javne natječaje i eventualne anomalije.

Finansijski gubitak

Prema navodima Evropske banke za obnovu i razvoj, u Hrvatskoj se zbog korupcije u ovoj oblasti izgubi više od pola milijarde eura, a godišnja vrijednost javne nabavke je nešto vise od 10 milijardi eura.

„Marko Rakar je rekao da u cijelom ovom poslu nisu imali pomoć državnih institucija“, kazala je Kiseljak.

Na web stranici udruge Vjetrenjača, gdje je predstavljen registar, navodi se da je „javna nabava među najvećim generatorima korupcije u Hrvatskoj“.

U tekstu se navodi da je registar zasnovan na analizi oglasnika javne nabavke, koja je zatim pretvorena u bazu podataka. Ova baza je potom spojena sa bazama podataka Državnog zavoda za statistiku, finansijskih regulatora i drugih poslovnih registara.

Od 28. novembra, ovaj registar bit će dostupan građanima.

Izvor: Al Jazeera