Granić svjedočio na suđenju Sanaderu

U procesu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, koji se treti za ratno profiterstvo i korupciju, u četvrtak je svjedočio nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Sanader je 1994. godine bio Granićev zamjenik i vodio je pregovore o kreditu s Hypo bankom.

Optužen je da je uzeo proviziju od pola miliona eura.

Sanadera je, prema Granićevim riječima, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uputio na uglednog iseljenika, Hrvata s dobrim političkim vezama, da mu pomogne oko dobivanja spornog kredita od Hypo banke.

Granić mu je odgovorio kako mu taj iseljenik može pomoći, ali da ne želi da on ima ikakve formalne odnose s ministarstvom vanjskih poslova.

“Još jednom mi je zamjenik kazao da mu ovaj ugledni iseljenik pomaže, on se nasmijao i kazao kako on traži da mu i mi platimo za njegove usluge, na što sam rekao da ne dolazi u obzir”, rekao je Granić.

Na pitanje suca, Granić je kazao da ne zna kako se taj čovjek zvao, da mu ga je Sanader možda spomenuo, ali ga se on ne sjeća.

Njegovo ime – Eugen Laxa – saznao je naknadno, iz medija.

Nejasnoće u ugovoru

Već u prvoj verziji ugovora o kreditu Granić je kazao da su Sanader i on primijetili neke nejasnoće.

“U preambuli toga ugovora su tražili da ćemo mi pomagati banci u dobivanju poslova, što je protuzakonito. I složili smo se odmah da moramo tražiti da se to promijeni”, rekao je Granić.

Za izmjene ugovora je bio, prema Granićevim riječima, zadužen njegov zamjenik Sanader.

Nakon toga je uslijedio konačan prijedlog ugovora, poslan vladi, koji je Granić, kao ministar vanjskih poslova, potpisao.

U procesu kupnje Granić kaže da nije sudjelovao, no i Sanader se izjasnio da je bio uključen samo u tehnički dio, kad su svi uvjeti ugovora bili definirani.

Na pitanje da li ima saznanja da bi za isplatu ovoga kredita trebala biti nekome isplaćena provizija, Granić je odgovorio: “Ne, apsolutno ne.”

Suđenje Sanaderu će biti nastavljeno 8. decembra, kada bi iskaz trebao dati Drago Vidaković, bivši dugogodišnji šef Hypo Leasinga.

Najavljeno je i svjedočenje Wolfganga Kulterera, tadašnjeg predsjednika Uprave Hypo banke, javlja reporter Al Jazeere iz Zagreba Marin Veršić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader svjedočio je o crnim fondovima stranke i odbacio sve otpužbe da je osnivao i koristio crne fondove HDZ-a. Ipak, Sanader nije prebacivao krivnju ni na bivše stranačke kolege.  

Među zatraženim svjedocima su predsjednika uprave MOL-a Zsolt Hernadi, više njegovih ministara i koalicijskih partnera, predsjednik Sabora Luka Bebić.

17 Nov 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO