Hrvatska ide u EU i bez ispunjenja svih uvjeta

Der Spiegel: Premijerka Jadranka Kosor je i predsjednica HDZ-a kojeg potresa poplava procesa (EPA)

Hrvatska će u Evropsku uniju ući 2013. čak i ako dotad ne ispuni preostale obaveze, ponajprije onu o prodaji brodogradilišta, rekao je u intervjuu za Reuters Paul Vandoren, šef delegacije EU-a u Hrvatskoj.

Vandoren je kazao da će Unija nastaviti pratiti kako službeni Zagreb reformira pravosuđe, bori se protiv korupcije i restukturira sektore brodogradnje i čelika, ali da do hrvatskog ulaska u EU nema kaznenih mehanizama za neizvršavanje obveza, javila je Fena.

Bezuvjetan potpis

“Datum 1. jula 2013. u pristupni ugovor upisan je bezuvjetno”, rekao je Vandoren. Po njegovim riječima, odsad do hrvatskoga ulaska u Uniju Evropska komisija može slati samo “upozoravajuća pisma” hrvatskim vlastima.

“Nadam se da se to neće dogoditi jer to u zemljama članicama neće stvoriti baš pozitivnu sliku o Hrvatskoj. Ne treba podcijeniti psihološki efekt pisma upozorenja”, rekao je Vandoren.

No nakon ulaska zemlje članice mogu aktivirati “mnoge zaštitne mehanizme” bude li Hrvatska kršila načela unutarnjeg tržišta EU-a, rekao je Vandoren, ali nije htio govoriti o pojedinostima.

Evropska komisija je u Briselu istaknula kako očekuje da Hrvatska nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima u vezi s restrukturiranjem brodogradilišta u poteškoćama, te da će potpisati ugovore o njihovoj privatizaciji prije stupanja u članstvo.

“Komisija će pozorno pratiti proces restrukturiranja brodogradilišta u Hrvatskoj i očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora”, izjavio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Stefana Fuelea.

Stano je dodao da je Hrvatska zatvorila pristupne pregovore u poglavlju Tržišno natjecanje, pošto se obavezala da će restrukturirati brodogradilišta u poteškoćama, te da su te obaveze navedene i u pristupnom ugovoru koji će uskoro biti potpisan.

Po protokolu koji je pridodan pristupnom ugovoru, Komisija može zapovjediti Hrvatskoj da vrati svu pomoć ili potporu za restrukturiranje koju su brodogradilišta primila od marta 2006. ne budu li do dana pristupanja potpisani ugovori o privatizaciji tih brodogradilišta.

Poljska je u EU ušla 2004., a imala je isti problem. Evropska komisija zapovjedila je Varšavi da proda stara brodogradilišta ili da vrati više od dvije milijarde eura pomoći.

Hrvatska je pregovore završila u junu, a 9. decembra u Briselu potpisuje pristupni sporazum koji onda mora ratificirati svih 27 članica EU-a.

Potpora ulasku zemlje u EU u Hrvatskoj raste, ali mnogi građani još ne znaju prednosti i obaveze koje članstvo donosi.

“Trudimo se informirati građane. Moraju objektivno i dobro znati o čemu je riječ. Ulazak u EU apsolutno je najvažniji korak koji će ova zemlja učiniti u bliskoj budućnosti”, rekao je Vandoren za Reuters.

Jamstvo mira

Istovremeno, njemački politički sedmičnik Der Spiegel piše da je Hrvatska postigla velike iskorake i prilagodila se standardima EU-a, ali da je zemlja u velikoj krizi, sa stopom nezaposlenosti od 14 posto i vanjskim dugom koji se sa 102 posto približava grčkim vrijednostima, opisujući Hrvatsku kao “otrovnu kiflicu” pred vratima Unije.

Njemački sedmičnik ističe da potpisivanje pristupnog ugovora moraju ratificirati parlamenti svih zemalja članica Unije i da se tu, s obzirom na “velike iskorake”, ne očekuju nikakvi problemi. Za Hrvatsku, kako piše sedmičnik, Evropa predstavlja “jamstvo mira, 20 godina nakon krvavih sukoba kada je Beograd pokušao otcijepiti od Hrvatske dijelove sa srpskim stanovništvom”.

Der Spiegel ocjenjuje da će ulazak Hrvatske u EU biti početak novog razdoblja za regiju.

List također podsjeća da će Sporazum o pristupanju EU-u potpisati premijerka Jadranka Kosor, ujedno i predsjednica HDZ-a, stranke koju potresa poplava procesa i istražnih postupaka protiv njezinih istaknutih članova.

Izvor: Agencije