Počela sedma runda dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu su u ponedjeljak navečer završeni razgovori Beograda i Prištine u okviru nove runde tehničkog dijaloga, koja će biti nastavljena u utorak.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine razgovarali su o rješenju pitanja univerzitetskih diploma, izjavio je Tanjugu zvaničnik Evropske komisije (EK) koji je prisustvovao razgovorima.

Nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine počela je u ponedjeljak nešto prije 16 sati u Briselu, poslije gotovo tri meseca pauze.

Šef beogradskog tima Borislav Stefanović izjavio je uoči početka razgovora da vjeruje da će tokom najnovije runde dijaloga biti postignut dogovor o univerzitetskim diplomama, učešću Kosova na regionalnim skupovima, kao i o administrativnim prelazima.

Beogradski pregovarač otišao je u Brisel nakon brojnih neslaganja na srpskoj političkoj sceni.

Dijalog o tehničkim pitanjima prekinut je prije skoro dva mjeseca.

Ulog za Srbiju sada je veći, jer joj od nastavka razgovora zavisi status kandidata za članstvo.

Evropska unija (EU) ključnim smatra dogovor oko učešća Kosova u regionalnim organizacijama, prenosi AFP, pozivajući se na jednog evropskog diplomatu.

Stefanović je izrazio optimizam u pogledu priznavanja diploma i predstavljanja Prištine na regionalnim skupovima, kao i administrativnim prelazima.

Što se tiče dodatnih tema – telekomunikacije i električne energije – on smatra da je malo šanse da o tome bude postignut dogovor, javlja dopisnik Al Jazeere iz Beograda Nebojša Grabež.

Predsjednik Srbije Boris Tadić upozorio je na opasnost od latentnog priznavanja Kosova.

“Svakako nećemo ni na implicitan ni na eksplicitan način priznati nezavisnost Kosova i Metohije, ali želimo da rešavamo probleme građana”, izjavio je Tadić, dodajući da nipošto neće pod tepih stavljati pitanje Kosova koje je “potencijalni izvor nestabilnosti.”

Očekivanja Prištine

Najveću pažnju javnost na Kosovu poklanja pitanju novog režima na granici između Kosova i Srbije, što je u ovom trenutku najosjetljivije pitanje na Kosovu, javio je dopisnik Al Jazeere iz Prištine Ismet Hajdari.

Kosovski premijer Hashim Thaci podržao je prijedlog o zajedničkom upravljanju granicama između Kosova i Srbije, a na osnovu evropskog modela.

“Sva rješenja koja smo mi predložili su u skladu s najvišim evropskim modelima”, izjavio je Thaci.

Ova ideja podrazumijeva da policajci i carinici sa Kosova i iz Srbije na zajedničkim graničnim punktovima i uz prisustvo Euleksa kontroliraju saobraćaj ljudi i promet roba.

Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri se prije početka pregovora požalila da je Srbija do sada primijenila samo jedan od pet dogovora postignutih u ranijim rundama dijaloga, i to onaj o slobodnoj trgovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije