Preostalo još da Beograd prihvati sporazum o jedinstvu IZ

Reis Mustafa ef Cerić očekuje da će Beograd shvatiti ozbiljno i dobronamjerno tursku inicijativu (rijaset.ba)

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je, nakon što je Sabor IZBiH prihvatio tekst sporazuma o obnavljanju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, izjavio da tu podršku smatra izuzetno važnom, javio je Tanjug. 

„Sabor Islamske zajednice (IZ) u BiH prihvatio je tekst sporazuma o obnavljanju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji i sada preostaje da ga Srbija prihvati kao jedino moguće rješenje“, rekao je reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Zukorlić je podsjetio da je sporazum ranije podržao Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i da sada, kako tvrdi, postoji potpuni konsenzus na nivou cijele Islamske zajednice. 

Važna podrška

“Smatram izuzetno važnom podršku Sabora Islamske zajednice u BiH prijedlogu Sporazuma o vraćanju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, u javnosti poznatom kao – turska inicijativa”, naveo je Zukorlić u izjavi novinskoj agenciji MINA.

Od posebne važnosti je, dodao je on, da je saborska podrška bila jednoglasna, što potvrđuje kvalitet ponuđenog predloga. 

S druge strane, potvrđuje jedinstvo i odlučnost Islamske zajednice u rješavanju ovog pitanja i uopšte postojanja punog jedinstva unutar Sabora Islamske zajednice u BiH u pogledu kursa kojim ide Islamska zajednica, rekao je muftija Zukorlić. 

Inicijativu o objedinjavanju Islamske zajednice i jedinstvu muslimana u Srbiji pokrenula je Direkcija za vjerske zajednice pri Vladi Turske (Dijanet) i taj dokument predviđa ukidanje Rijaseta Islamske zajednice Srbije na čijem čelu je reisu-l-ulema Adem Zilkić. 

Zilkić, za kojeg se smatra da je blizak Beogradu, kazao je ranije da neće prihvatiti sudjelovanje bosanskohercegovačkog reisa u mirenju dvaju islamskih zajednica.

„Mi smo u jednom čudnom i nelagodnom položaju, jer se odlučuje o našoj sudbini i sudbini vjernika, a da nisu uključeni naši predstavnici”, rekao je Zilkić.

Predviđeno je, takođe, ri da Zilkić i Zukorlić odstupe sa aktuelnih funcija, uz obavezu da se neće kandidovati na izborima koji bi za vrhovnog poglavara jedinstvene IZ trebalo da budu raspisani do kraja godine. 

Cerić je zahvalio Islamskoj zajednici Turske što se uključila u rješavanje pitanja u obnavljanju jedinstva islamske zajednice u Sandžaku i rekao da očekuje “da će Beograd shvatiti ozbiljno i dobronamjerno tursku inicijativu i da će ona osigurati stabilnost, ne samo Srbije, već i regiona”. 

On je, obraćajući se sabornicima, rekao da je Turska u načelu prihvatila sporazum i ostalo je da Srbija ne bude protiv, odnosno da ga “prihvati kao jedino moguće rješenje”. 

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je ranije da će država “na različitim nivoima” razgovarati sa islamskom zajednicom u toj zemlji, ali da se neće miješati u organizaciju vjerskih zajednica.

Tadićev stav

Ova izjava uslijedila je povodom najava nekih medija da će i Tadić biti potpisnik sporazuma o pomirenju dvije zavađene islamske zajednice u Srbiji.

Upitan o posredovanju Turske u tom sporazumu, Tadić je rekao da je “prijateljska pomoć dobrodošla” i da je važno da se vjerska pitanja “ne instrumentuje u kontekstu politike, jer je vera odvojena od države”.

Tadić je medijske navode o njegovom navodnom planu potpisivanja sporazuma nazvao neodgovornim i neistinitim.

“Takav sporazum ne bih mogao potpisivati ni o Srpskoj pravoslavnoj crkvi ni o Katoličkoj crkvi”, rekao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Adem ef. Zilkić ne želi u pregovorima reisa IZ u BiH Mustafu ef. Cerića, kojeg duhovnim vođom smatra Muamer ef. Zukorlić.

Published On 13 Oct 2011

Srbija insistira da sjedište nove islamske zajednice bude u Beogradu, Turska strana predlaže Novi Pazar, a sporan i odnos sa Sarajevom.

Published On 13 Nov 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO