Pregovori o upravljanju kosovskim prijelazima počinju u Briselu

Integrirano upravljanje kosovskim prijelazima ipak će biti na pregovaračkom stolu u ponedjeljak u Briselu, za koji će sjesti timovi Kosova i Srbije.

Da će se o ovoj temi razgovarati, potvrdio je i pregovarač Vlade Srbije Borislav Stefanović.

„U ovom trenutku mogu da kažem da su male šanse da se postigne dogovor oko administrativnih prelaza, samim tim što za nas ne može doći do bilo kakve potvrde od strane Prištine da je u pitanju državna granica  i tome slično“, kazao je Stefanović.

Bez provedbe

Vlada Kosova se, sa druge strane, ozbiljno priprema za pregovore u Briselu.

Reporter Al Jazeere Ismet Hajdari javlja iz Prištine da će uz Editu Tahiri, koja predvodi kosovski tim, krenuti još 12 visokih zvaničnika.

„Vlada iz Prištine očekuje da se u Briselu otvori pitanje integrisanog upravljanja granicama“, javio je reporter Al Jazeere.   

Pregovarački timovi Srbije i Kosova koje predvode Stefanović i Tahiri, do sada su postigli dogovor o slobodi kretanja, katastru, matičnim knjigama i carinskom pečatu.

Međutim, nijedan od ovih dogovora nije sproveden u praksi.

U nastavku briselskog dijaloga Beograda i Prištine planiran je razgovor o priznavanju univerzitetskih diploma i regionalnom predstavljanju Kosova.

O tome bi, prema očekivanju beogradskih pregovarača, mogao biti postignut dogovor,  ukoliko diplome ne budu imale oznake kosovske državnosti i ukoliko Kosovo na skupovima bude drugačije predstavljeno u odnosu na države regiona, javio je reporter Al Jazeere iz Beograda Nebojša Grabež.

„Razgovaraćemo i o rešavanju problema sa administrativnim prelazima … Svaka od ovih tema je vrlo, vrlo komplikovana i neće biti jednostavno postići dogovor“, kazao je Stefanović.

„U svakom slučaju, ovi razgovori u Briselu nisu poslednji u ovom periodu koji je pred nama“, kazao je Stefanović.

Ipak, pojedini predstavnici vlasti u Beogradu sumnjaju da će se u Briselu uopće pregovarati o prijelazima, jer kako kažu „za to još nije zrela situacija”.

„ Mi imamo stavove koji se bitno razlikuju po pitanju administrativnih prelaza. Mi Jarinje i Brnjak doživljavamo kao puke administrativne prelaze koji ne bi smeli da imaju nikakve oznake države, niti da budu carinski prelazi. Ali pustićemo da pregovarač, u okviru mandata koji je dobio, pokuša da pronađe najbolje rešenje”, kazao je Oliver Ivanović, državni sekretar Srbije u Ministarsvu za Kosovo i Metohiju.

Posljednja sjednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju otkrila je brojne probleme u vezi sa nastavkom daljeg dijaloga sa Prištinom i ukazala na visok stepen političkog nejedinstva, čak i između predstavnika vlasti u Beogradu.

Toplo-hladno

„Nama više nije potreban pregovarač za Brisel ili Prištinu. Nama je potreban pregovarač za sever Kosova, čak i unutar vladajuće koalicije gde postoje veliki nesporazumi ako se govori o karakteru tog dijaloga“, kazao je Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije.

„Tako da mi se čini da su ti razgovori poslednji pokušaj da devetog decembra dobijemo kandidaturu, a onda da opet nastavimo sa toplo – hladnim odnosom prema Kosovu i Evropi”, kazao je Jovanović.  

Razgovori prištinskog i beogradskog tima, pod pokroviteljstvom Evropske unije, počeli su 8. marta. Prvi dogovori postignuti su u petoj rundi, početkom jula, nakon čega je i prekinut dijalog.

Izvor: Al Jazeera