Jašareviću mjesec dana pritvora

Izvršeni pretresi na više lokacija radi pronalaska dokaznih materijala (EPA)

Sud BiH odredio je 30-dnevni pritvor Mevlidu Jašareviću koji je u petak pucao na američku Ambasadu u Sarajevu.

Jašarević, koji je poslije saslušanja prebačen u centralni zatvor u Sarajevu, rekao je da ne priznaje “ovaj sud” i da neće ništa da kaže već će se braniti šutnjom, “jer ovaj sud za njega ne postoji”.

Tužilaštvo  BiH je zatražilo pritvor zbog opasnosti da bi Jašarević mogao pobjeći, sakriti dokaze, utjecati na svjedoke ili saučesnike, ali i sumnje da bi mogao ponoviti isto ili slično krivično djelo.

Odbrana je na saslušanju rekla da smatra da se pritvor mogao zamijeniti mjerama zabrane te da su mediji od svega  napravili veliku prašinu, iako ovi događaji “to objektivno ne zaslužuju”.

Mnoge istrage

Kako bi se rasvijetlio napad na Ambasadu, Tužilaštvo BiH je naložilo intenzivna ispitivanja većeg broja osoba u BiH i inozemstvu.

Već su izvršeni pretresi na više lokacija radi pronalaska dokaznih materijala, nekoliko osoba je privedeno, a bh. policija surađuje sa snagama sigurnosti drugih država.

Radi zaštite interesa istrage, Tužilaštvo BiH i agencije za sprovođenje zakona nisu htjeli iznositi detalje o saslušanim licima i pronađenim dokazima.

Istovrmeno je u BiH stigao tim američkog Federalnog biroa za istrage kako bi istražio napad na Ambasadu SAD-a u BiH, javile su agencije.

Dolazak pripadnika FBI-ja najavio je ambasador SAD u BiH Patrick Moon, koji je istakao da će oni provesti istragu o šteti koja je nastala na objektu američke Ambasade. 

Mevlid Jašarević pucao je u petak iz kalašnjikova na Ambasadu SAD-a u Sarajevu i tom prilikom teško je ranjen jedan pripadnik policije, radnik na obezbjeđenju Ambasade.

Tokom policijske akcije, Jašarević je snajperom ranjen u nogu te je prebačen u Klinički centar univerziteta u Sarajevu odakle je odveden na prvo susdsko saslušanje.

Izvor: Agencije