U Njemačkoj najviše azilanata iz Srbije

U Njemačkoj je prošlog mjeseca podnijeto ukupno 4.106 zahtjeva za azil (EPA)

Srbija je na prvom mjestu po broju podnijetih zahtjeva za azil u Njemačkoj u prošlom mjesecu, saopćilo je njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći da su građani Srbije u oktobru podnijeli 620 molbi za dobijanje statusa azilanta.

U poređenju s posljednjih nekoliko mjeseci, broj azilanata iz Srbije se stalno povećava: u augustu je bilo podnijeto 137 zahteva za azil, u septembru 286, a u oktobru 620, pokazuju podaci ovog ministarstva.

Srbija se, poslije dužeg vremena, u oktobru ponovo našla na prvom mjestu po broju podnijetih zahteva, a iza nje su Afganistan, Irak, Pakistan, Iran, Sirija, Rusija, Turska, a zatim, na devetom mjestu, slijedi Kosovo, koje se tretira odvojeno od Srbije.

Građani Kosova su u oktobru podnijeli 112 zahtjeva, prenosi Tanjug.

Sa Kosova je u augustu podnijeto 129 zahtjeva za azil, u septembru 151 i u oktobru 112, pokazuju podaci ovog ministarstva.

Srbija je, ukupno gledano, od januara do oktobra na trećem mjestu po broju podnijetih zahtjeva, iza Afganistana i Iraka.

U tom periodu su građani Srbije podnijeli ukupno 2.826 zahtjeva.

Kosovo je na devetom mjestu, s ukupno podnijetih 1 133 zahtjeva.

U Njemačkoj je prošlog mjeseca podnijeto ukupno 4.106 zahtjeva za azil, što je 0,6 posto manje nego u septembru, saopćilo je njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Agencije