SAD podržava ulazak Makedonije u NATO

Poštivanje privremenog sporazuma iz 1995. godine, kojim se Grčka obavezuje da neće blokirati članstvo Makedonije u međunarodnim organizacijama, aktuelizirano je na posljednjoj debati američkog Kongresa.

Makedonske vlasti ohrabrene su stavom bivšeg ambasadora NATO-a Kurta Volkera, koji je naglasio neophodnost zajedničkog djelovanja EU i SAD kako bi se dosljedno poštovao privremeni sporazum te upotreba privremenog imena Bivša jugoslavenska republika Makedonija (FYROM).

Nova šansa

Bivši ministar spoljnih poslova  Makedonije Antonio Milošoski, koji sada vodi skupštinsku komisiju za spoljna pitanja, kaže da je poštivanje privremenog sporazuma izlazno rješenje za ulazak Makedonije u NATO na sljedećem samitu Alijanse u Chicagu 2012. godine.

Milošoski podsjeća da je Grčka 2008. godine na NATO-vom samitu u Bukureštu blokiranjem ulaska Makedonije u Alijansu pod imenom FYROM, prekršila ovaj sporazum.

„Smatram da bi bilo dobro za Grčku da demonstrira jedan novi kapacitet, kao siguran i stabilni partner, ne samo NATO-a nego i samog regiona i da svojim ponašanjem omogući da celi region napravi jedan korak napred”, rekao je Milošoski.

Ponovno pozivanje na privremeni  sporazum dešava se u vrijeme kada dvije zemlje očekuju presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu, na kojem je Makedonija tužila Grčku upravo zbog kršenja sporazuma i blokade njenog članstva u Alijansi.

Profesor međunarodnog prava Toni Deskovski, koji je radio na tužbi, očekuje presudu u korist Makedonije.

Grčka bi tada imala obavezu da ispravi grešku  iz 2008. godine i da pod privremenom referencom FYROM dozvoli ulazak sjevernog susjeda u NATO i početak pregovora za EU.

„Iskreno govoreći mislim da je to optimalno, možda čak i jedino moguće rešenje za izlazak iz začaranog kruga, u narednom periodu od godinu možda i dve godine. U suprotnom bi se doveli u situaciju da je čitav proces zakočen”, naglasio je Deskovski.

Odlučnija diplomatija

Kako kaže reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, američka diplomatija je svjesna problema višegodišnje blokade euroatlanskih integracija Makedonije, što zemlju vodi u sve veću krizu.

„S jačanjem krize jačaju i strahovi od mogućnosti  provođenja vladavine prava i borbe protiv korupcije“, rekla je naša novinarka.

Ona je također dodala da je zaoštravanje međunacionalnih odnosa, što se pokazalo kada je nedavno prekinut popis stanovništva u zemlji, možda nagovještaj za odlučnije diplomatske poteze.

Izvor: Al Jazeera