Kosovo će služiti za potkusurivanja u predizbornoj kampanji

Iako bi se dijalog Beograda i Prištine trebao nastaviti u ponedjeljak, već postignute dogovore kritizirale su opozicija, dio vlasti i srpski gradonačelnici sa sjevera Kosova.

Podrška je izostala i za prijedlog dogovora o prijelazima Jarinje i Brnjak, koji podrazumijevaju integriranu carinu.

Članovi Odbora za Kosovo u parlamentu Srbije su, u burnoj raspravi, naveli da su postigniti dogovori sa Prištinom neustavni.

Osjetljivo pitanje

Opozicija ukazuje da je neophodno da parlament raspravlja o situaciji na Kosovu i da se sada ide ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović najavio je da se u nastavku dijaloga s Prištinom u ponedjeljak ne očekuje dogovor o administrativnim prijelazima.

On najavljuje saglasnost oko priznavanja kosovskih diploma i regionalnog predstavljanja Kosova. Poslao je i poruku predsjednicima opština koji se sa njim ne slažu.

“I mi ćemo nastaviti i znamo da se rešenja neće dopasti nekima od vas, ali isto tako znamo da će rešenja postignuta u dogovoru s Briselom, biti implementirana i da su ona u skladu sa zakonom i ustavom, te  da će važiti za sve građane Republike Srbije”, kazao je Stefanović.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije smatra da ne treba insistirati na brzim rješenjima, te da se radi o problemu starom 30-40 godina.

“Ovo je osetljivo pitanje”, kazao je Ivanović za Al Jazeeru.

On je naglasio da će se o Kosovu razgovarati i nakon izbora koji slijede u Srbiji, a za koje će kampanja, kako prognozira Ivanović, biti prljava.

“Kosovo će postati temelj za potkusurivanja u kampanji”, istaknuo je.

Na pitanje kako izbjeći situaciju da se postižu dogovori Beograda i Prištine, a da to Srbija poslije ne priznaje, Ivanović je kazao da ispregovarano treba potvrditi vlada, kao i da je sve to teško implementirati.

On je optužio kosovske vlasti za nedavno nasilje, te poručio da “Srbija nema sagovornika sa druge strane”.

Srbijanski zvaničnici u više navrata su naglasili kako Priština navodi pregovore na priznanje Kosova. Sa druge strane, kosovska vlast ustrajno ističe kako nema pregovora o nezavisnoti, koja je, kako navode, nepovratna.

EU traži pregovore

Kosovski političari upiru prstom u Beograd i optužuju ga za situaciju na sjeveru Kosova, na kojem Srbi ne priznaju vlast u Prištini.

Kosovski premijer Hashim Thaci nedavno je za list Koha Ditore naglasio da Beograd snosi odgovornost i za održavanje paralelnih struktura u četiri grada na sjeveru.

Thaci je, kako piše list, predstavnike tih opština, ali i ostalih paralelnih institucija, nazvao kriminalcima.

Istovremeno, Evropska unija traži nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Al Jazeera