Sanaderova odbrana traži brojne svjedoke

Hernadijevo svjedočenje odbrana traži zbog sumnje da je Sanaderu (na fotografiji u sredini) dao 10 miliona eura mita (Pixsell)

Uz svjedočenje predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, odbrana Ive Sanadera zatražila je da se tokom suđenja bivšem hrvatskom premijeru i bivšem predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ispita više njegovih ministara i koalicijskih partnera, ali i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić te bivši glasnogovornik HDZ-a i vlade Ratko Maček.

Hernadijevo svjedočenje odbrana traži zbog sumnje da je Sanaderu dao 10 miliona eura mita, zbog čega je, prema tvrdnjama tužiteljstva, mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, prenosi Fena.

Odbrana je na nastavku suđenja u četvrtak zatražila da ih se izvijesti i u kojem je Hernadi trenutno statusu, s obzirom da je protiv njega bila pokrenuta istraga, nema ga u optužnici, a u spis kasnije nije ušao niti jedan dokument kojim bi se razjasnila njegova procesna uloga.

Kako bi rasvijetlili način donošenja odluka na vladi i utvrdili je li Sanader vršio pritisak na njene članove obrana kao svjedoke želi vidjeti aktuelne potpredsjednike hrvatske Vlade Slobodana Uzelca i Božidara Pankretića, a bivšu ministricu Marinu Matulović Dropulić i predsjednika Sabora Bebića žele ispitati i o načinu na koji je s preuzimanjem upravljačkih prava u Ini bilo upoznato predsjedništvo HDZ-a.

O tome bi željeli ispitati i bivšeg glasnogovornika vlade Mačeka, koji će se, ako sud odobri njegovo svjedočenje, kao i predsjednik nadzornog odbora Ine Davor Štern, očitovati i na tvrdnje da su se zalagali da, umjesto MOL-a, u Inu uđe strateški partner iz Rusije.

Švicarski računi

O tvrdnji da su o spornom ugovoru s MOL-om bili upoznati HDZ-ovi koalicijski partneri, Sanaderovi branitelji žele ispitati predsjednika Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josipa Frišćića.

Kao svjedoke su predložili i Sanaderovog brata Flavija, koji je navodno bio na sastanku u Švicarskoj s krunskim svjedokom Robertom Ježićem, koji je USKOK-u kazao da je dio MOL-ovog mita Sanaderu išao preko njegovih švicarskih računa.

Odbrana je tražila da se i USKOK-ovi svjedoci, bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, bivši ministar Ivan Šuker te Ježić, ispitaju i na dodatne okolnosti, poput sastanaka s čelnicima MOL-a i povezanosti s nekim stranim kompanijama.

Odbrana želi ispitati i MOL-ove čelnike koji su sudjelovali u pregovorima te pregledati dokumentaciju o poslovanju Ine prije sklapanja ugovora s mađarskom naftnom kompanijom te rentabilnosti plinskog poslovanja.

O dokaznim prijedlozima obrane u nastavku će se očitovati USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš, a konačnu odluku donijet će Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudac Ivan Turudić.

Uz optužbu da je od MOL-a uzeo 10 miliona eura mita, Sanader se tereti i da je sredinom 90-ih, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, uzeo 500.000 eura provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO