ICTY odbio zahtjev Gotovinine odbrane

Prvostepenom presudom Ante Gotovina je osuđen 24 godine zatvora (EPA)
Prvostepenom presudom Ante Gotovina je osuđen 24 godine zatvora (EPA)

Žalbeno vijeće Haškog tribunala (ICTY) je ponovno odbilo zahtjev odbrane hrvatskog generala Ante Gotovine da Republici Srbiji izda obvezujući nalog (sub poena) za dostavu dokumenata koji bi pomogli odbrani u pokušaju da u žalbenom postupku sruši prvostepenu presudu prema kojoj je Gotovina osuđen 24 godine zatvora.

U obrazloženju odluke se navodi da obavezujući nalog nekoj suverenoj državi (po pravilu 54 bis ICTY-a) nije nešto što “sud shvata olako” i da se ta iznimna mjera određuje ako strana koja je zahtijeva nepobitno dokaže da tokom sudskog postupka nije bila u mogućnosti osigurati dokaze koje traži tom mjerom.

Tužiteljstvo ICTY-a je u odgovoru na zahtjev odbrane Gotovine, kako se navodi u obrazloženju odluke, istaknulo da je odbrana “imala mogućnost već prije utvrditi postojanje dokumenata, ali ih zbog nemarnosti nije prikupila u predraspravnoj i raspravnoj fazi”.

“Žalbeni postupak nije novo suđenje i stoga se ne može smatrati prilikom za ispravak neuspjeha ili previda stranke u postupku tokom predraspravne i raspravne faze”, kaže se u objašnjenju odluke Žalbenog vijeća ICTY-a.

Gotovinina odbrana “pruža vrlo ograničeno opravdanje za to da traži obavezujući nalog prema pravilu 54, jer tek općenito tvrdi da bi zatraženi dodatni dokumenti ‘mogli potvrditi ili poduprijeti’ druge dokaze koje već ima”, piše u odluci.

Po drugi put

Žalbeno vijeće u objašnjenju navodi da je Sudsko vijeće već razmotrilo opširan dokazni materijal o razlozima odlaska srpskih civila iz Krajine u Hrvatskoj, uključujući i svjedočenja i izvještaje koje su sastavili srpski oficiri u Krajini, direktna svjedočenja srpskih izbjeglica i dokaze o ulozi koju su mogli imati sastanci Vrhovnog savjeta odbrane Savezne Republike Jugoslavije (SRJ – Srbija i Crna Gora).

“U tim okolnostima, Žalbeno vijeće nije uvjereno da bi traženi novi dokazi imali odlučujuću ulogu u zaključcima Sudskog vijeća” te “iz gore navedenih razloga … odbija zahtjev” Gotovinine odbrane za izdavanje obavezujućeg naloga Srbiji, piše na kraju odluke, koju je potpisao predsjedavajući Žalbenog vijeća, sudija Theodor Meron.

Tako je ICTY već drugi put odbio zahtjev za subpoenu Srbiji.

Gotovinina odbrana iste dokumente, transkripte sa sjednica Savjeta obrane SRJ, koji, po odbrani, dokazuju da je naredba za evakuaciju stanovništva Krajine uoči akcije „Oluja“ 1995. godine došla iz Beograda, a nije bila posljedica pretjeranog granatiranja, prvobitno zatražila od Srbije 30. maja.

Ne dobivši nikakav odgovor u predviđenom roku, 21. juna je od Žalbenog vijeća odbrana zatražila da Srbiji izda obvezujući nalog, što je Žalbeno vijeće 19. jula odbilo, objašnjavajući tu odluku stavom da “Srbija nije imala dovoljno vremena za razmatranje Gotovininog zahtjeva za dokumentima i kako se činjenica da nije odgovorila na zahtjev ne može razumno tumačiti kao odbijanje da svojevoljno preda tražene dokumente”.

Gotovinina obrana je potom u septembru ponovila zahtjev, koji je na posljednjoj sjednici odbijen.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO