ICTY: Meron preuzeo drugi mandat

Meron: ICTY je poslužio kao važan model za druge međunarodne sudove (EPA)

Američki sudija Theodor Meron preuzeo je drugi mandat predsjednika Haškog tribunala (ICTY).

On je tom prilikom poručio da je prije zatvaranja Suda preostalo puno toga da se uradi, navodeći da su u toku postupci protiv 35 lica, od kojih je 18 u prvostepenom postupku u sedam zasebnih predmeta, a 17 u žalbenom postupku u šest predmeta.

Meron ja najavio da će blisko sarađivati s relevantnim akterima kako bi obezbijedio da se postupci okončaju na vrijeme, pridržavajući se najviših standarda pravičnosti.

Također, koncentrirat će se na nesmetano prebacivanje funkcija sa Međunarodnog suda na Rezidualni mehanizam, koji je uspostavilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

“Kako se približavamo posljednjim godinama postojanja Međunarodnog suda, ima mnogo toga na šta trebamo biti ponosni. Osim što su završeni postupci protiv 126 optuženih, Međunarodni sud je razvoju međunarodnog krivičnog prava i procedure dao doprinos koji je bez presedana”, smatra Meron.

ICTY je, prema njegovim riječima, poslužio kao važan model za druge međunarodne sudove i pružio dragocjenu pomoć nacionalnim pravosuđima koja vode suđenja u predmetima vezanim za ratne zločine.

Značajno dostignuće

Meron posebno ističe izuzetan rad nacionalnih pravosuđa u regionu bivše Jugoslavije.

Izuzetno je to što su sve žive osobe protiv kojih je ICTY podigao optužnicu uhapšene, što je samo po sebi značajno dostignuće, napominje on.

“I kao sudija i kao neko ko se veoma dugo bavi međunarodnim humanitarnim pravom, znam da zločini nad kojima ICTY ima nadležnost nisu bez presedana. Užasna zvjerstva počinjena u ratu pojavljuju se tokom čitave historije civilizacije. Međutim, ono što se promijenilo u posljednje dvije decenije je opredjeljenje međunarodne zajednice da okonča nekažnjivost za takva djela”, kazao je Meron.

Uspjeh ICTY-a, smatra on, ne bi bio moguć bez konstantne podrške međunarodne zajednice.

“Govorim u ime svih sudija i zaposlenih, izražavajući zahvalnost za ovu podršku i ponavljajući našu obavezu da ICTY nastavi predstavljati otjelotvorenje najplemenitijih težnji međunarodne zajednice za pravdom”, zaključio je Meron.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO