Kosor moguća svjedokinja u slučaju Sanader

Sanaderovi advokati tvrde da je jedan dokaz protiv njega nezakonit i neustavan (Reuters)

Advokati Ive Sanadera u četvrtak će donijeti odluku hoće li predložiti ispitivanje premijerke Jadranke Kosor  tokom suđenja bivšeg premijera za korupciju i ratno profiterstvo.

U Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje Sanaderu za dobivanje provizije od austrijske Hypo banke u iznosu od 483.000 eura, te primanje 10 miliona eura mita od šefa mađarske naftne kompanije MOL  Zsolta Hernadija kako bi Mađari dobili upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović izjavio je nakon ročišta ranije ovog mjeseca da će kao svjedoka pozvati Hernadija.

Odbrana odlučuje o mogućnosti ispitivanja Kosor, nakon što su Sanaderovi advokati obavijestili sud kako su s detaljima spornog ugovora s MOL-om bili upoznati i članovi vladinog užeg kabineta, predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice i njegovi koalicioni partneri.

Odbacio optužbe

Sanader je optužen da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova za vrijeme rata u Hrvatskoj uzeo 483.000 eura provizije od zajma koji je Hypo banka dala Hrvatskoj i da je obećao da će ta banka imati povlašten položaj na hrvatskom tržištu.

Nakon posljednje rasprave, na kojoj je Sanader ponovo odbacio sve optužbe, odbrana je najavila da će se suprotstaviti uvrštavanju u spis snimak sastanka Sanadera i Hernadija u zagrebačkom restoranu Marselino, smatrajući da je snimak nezakonit i protivustavan.

Tužiteljica Tamara Laptoš odbacila je ove tvrdnje odbrane.

Među dokaznim materijalom su i dva računa iz restorana u kome su se sastali Hernadi i Sanader od oko 650 i 200 eura.

Bivši hrvatski šef diplomatije Mate Granić, čiji je iskaz bio ključan za podizanje optužnice za ratno profiterstvo protiv Sanadera, svjedočit će krajem ove sedmice.

Izvor: Al Jazeera i agencije