Tužitelj traži veću kaznu za Šešelja

Šešelj je u pritvoru ICTY-ja od početka 2003. godine (EPA)
Šešelj je u pritvoru ICTY-ja od početka 2003. godine (EPA)

Posebni tužitelj je zatražio od Žalbenog vijeća Haškoga tribunala (ICTY) da poveća zatvorsku kaznu protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, osuđenog zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka na tri godine, ocjenjujući da je nepravomoćno izrečenih 18 mjeseci premala kazna.

“Tužitelj poziva Žalbeno vijeće da poveća kaznu protiv Šešelja na tri godine zatvora”, navodi se u podnesku tužitelja Brucea MacFarlanea, posebno imenovanog da tuži Šešelja za nepoštivanje suda, u kojem se ocjenjuje da je kazna koju je izreklo prvostepeno vijeće “bjelodano neprimjerena”, prenosi Fena.

ICTY je krajem oktobra osudio je Šešelja na 18 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda, odnosno zbog otkrivanja identiteta svjedoka vezanih uz suđenje koje se protiv njega vodi pred ICTY-jem za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te protiv vojvođanskih Hrvata.

Sud je tada odredio da ovu kaznu Šešelj služi usporedno s prvom za nepoštivanje suda, kojom je 2010. godine osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog otkrivanja identiteta tri svjedoka, također u jednoj od svojih knjiga.

Tri optužbe

Tužitelj se žalio i na odluku suda o istodobnom služenju dvije kazne, poručivši da je Šešelj silom zakona već odslužio prvu kaznu, pa drugu ne može služiti istodobno.

ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštivanje suda.

Treća i najnovija optužnica podignuta je u maju zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka, zbog kojih je dobio prve dvije presude za nepoštivanje suda.

Šešelj je u pritvoru ICTY-ja od početka 2003. godine, a njegovo suđenje za ratne zločine počelo je u novembru 2007. godine.

Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka, a za mart sljedeće godine sazvane su završne riječi, pošto je Šešelj najavio kako ne namjerava iznositi obranu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO