Crna gora uvozi 90 posto hrane

U strukturi vrijednosti oko 60 posto odnosi se na stočarstvo, a ostalo na biljne kulture (EPA)

Crna Gora je u prvih devet mjeseci ove godine uvezla hrane za 332,7 miliona eura, dok je u istom periodu izvezeno poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od svega 32 miliona eura.

Privredna komora Crne Gore (PKCG) je saopćila da crnogorska poljoprivreda još ne može zadovoljiti potrebe stanovništva u hrani, pa prehrambena stabilnost značajno zavisi od uvoza.

U strukturi izvoza crnogorskih poljoprivrednih proizvoda najviše su zastupljena alkoholna pića sa 13,1 miliona eura, a posebno vina s izvozom od 9,9 miliona eura.

Povećanje izvoza je zabižjeno kod alkoholnih pića, začina, čajeva, mlijeka i mliječnih proizvoda, tjestenine i duhana, prenosi Tanjug.

Pad izvoza iz Crne Gore je ostvaren kod mesa i prerađevina od ribe, prerađevina od voća i povrća, dok su ostale kategorije poljoprivrednih proizvoda uglavnom na nivou uporednog perioda prošle godine.

Pad uvoza hrane u Crnu Goru je zabilježen kod mesa i klaničnih proizvoda, duhana, dok su ostale kategorije na nivou prošle godine ili u blagom povećanju.

Sitni posjedi

Najveće povećanje uvoza zabilježeno je kod živih životinja, mliječnih proizvoda, žitarica i proizvoda mlinske industrije.

U PKCG-u smatraju da je osnovni problem crnogorske poljoprivrede u nedostatku finansijskih sredstava za intenziviranje proizvodnje i izvoza.

Veliku slabost, kako se ocjenjuje, predstavlja i skroman marketinški nastup crnogorskih proizvođača na međunarodnom tržištu, nepostojanje odgovarajuće robne marke u izvozu, kao i veliki broj sitnih izvoznika.

Poljoprivreda Crne Gore, zajedno s agroindustrijom, učestvuje s oko 15 posto u bruto društvenom proizvodu (BDP), a u zaposlenosti oko 20 posto.

U strukturi vrijednosti oko 60 posto odnosi se na stočarstvo, a ostalo na biljne kulture.

Osnovu agrarne strukture čini porodično poljoprivredno gazdinstvo, u čijem posjedu se nalazi preko 90 posto zemljišta i oko 96 posto stočnog fonda.

Izvor: Agencije