Ljekari iz Srbije uskoro kod Mladića

Tužilaštvo bi moglo odustati od nekih optužbi protiv Mladića kako bi se ubrzao sudski proces (AFP)

Ljekarski tim Srbije bi sljedeće sedmice trebao otputovati u Haški tribunal (ICTY), gdje će, zajedno s ljekarima u tom međunarodnom sudu, obaviti uvid u zdravstveno stanje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) i optuženog za ratne zločine, generala Ratka Mladića.

Ljekarski tim bi trebao donijeti odluku o daljem toku lječenja i pruženja terapije Mladiću, najavio je ministar zdravlja Srbije Zoran Sranković.

On očekuje da će ljekari iz Srbije aktivno s ljekarima iz ICTY-a učestvovati u procjeni zdravstvenog stanja Mladića i njegovoj sposopbnosti da uzme aktivno učešće u postupcima pred ovim sudom.

Ministar zdravlja je novinarima u Beogradu rekao da je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa Haškim tribuinalom odluku o tome da pet ljekara pregleda Mladića donijela u dogovoru s ICTY-om, a na zahtjev njegovog advokatskog tima.

Stanković je kazao da je Mladićev advokatski tim, nakon Mladićevog odlaska u Hag, uputio zahtjev da se pošalje ekipa ljekara u taj sud, koja bi izvršila uvid u njegovo zdravstveno stanje.

Treća statusna konferencija u postupku protiv Mladića pred ICTY-em održana je u četvrtak u odsustvu optuženog, koji se nije mogao pojaviti u sudnici zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Sudija Alphons Orie izjavio je da je Sudsko vijeće obaviješteno da Mladić zbog bolesti nije u stanju prisustvovati zasjedanju i da je stoga njegovo stupanje pred sud odloženo, a datum narednog stupanja bit će objavljen naknadno.

Za 120 dana?

Ori je rekao da Vijeće, zbog zdravstvenih problema optuženika proteklih dana, razmišlja o tome da izda nalog za sastavljanje sveobuhvatnog ljekarskog izveštaja o Mladićevoj zdravstvenoj situaciji.

Mladić se trebao izjasniti o dodatnoj optužbi za ubistvo 30 Bošnjaka u selu Bišina 1995. godine.

Orie je rekao kako bi do izjašnjavanja o krivnji moglo doći možda tek za 120 dana, kada treba biti održana sljedeća statusna konferencija u predmetu.

Mladićev advokat Branko Lukić kazao je ranije ove sedmice medije u Bosni i hercegovini da je zdravstveno stanje njegovog branjenika teško i da se kreće u invalidskim kolicima.

Mladić je optužen za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini, višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, zločine u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine te za držanje pripadnika Ujedinjenih naroda (UN) kao taoce.

Glavni tužilac ICTY-a Serge Brammertz prošlog mjeseca najavio je kako bi Tužilaštvo moglo odustati od nekih optužbi protiv Mladića kako bi se ubrzao sudski proces koji se vodi protiv njega.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO