Svjetska banka: Za BiH 450 miliona dolara

Izvršni odbor Svjetske banke odobrio je novu strategiju partnerstva s Bosnom i Hercegovinom za naredne četiri godine (EPA)

Svjetska banka odlučila je do 2015. godine finansirati niz novih projekata u Bosni i Hercegovini, čija bi ukupna vrijednost mogla dosegnuti iznos od oko 450 miliona US dolara, kazao je za Al Jazeeru Balkans izvor iz ureda Svjetske banke u Sarajevu.

Izvršni odbor Svjetske banke je u utorak odobrio novu strategiju partnerstva s Bosnom i Hercegovinom za naredne četiri godine, što uključuje podršku reformskim procesima na području poboljšanja konkurentnosti privrede, jačanje socijalne zaštite i uključivanja u nju najugroženijih kategorija stanovništva te održivog korištenja prirodnih resursa.

Razvojni izazovi

Kroz ove projekte u narednim godinama Bosni i Hercegovini će biti dostupno 148 miliona dolara kroz beskamatna sredstava za investicijske projekte kroz fondove Međunarodne razvojne asocijacije. Međunarodna financijska korporacija, koja djeluje u sastavu Svjetske banke, namjerava povećati fondove za finansiranje privatnog sektora 80 do 100 miliona dolara, prenosi Fena. Dodatnih 200 miliona dolara Bosna i Hercegovina će moći koristiti za pdršku strukturnim reformama u zemlji, a pod uvjetima Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

„Svjetska banka ostaje čvrsto opredijeljena pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju razvojnih izazova. Nova strategija partnerstva odražava prioritete svih nivoa vlasti u zemlji“, izjavio je za Al Jazeeru izvor iz ureda Svjetske banke u Sarajevu.

Svjetska banka trenutno u Bosni i Hercegovini vodi 12 projekata vrijednih više od 300 miliona dolara.

Revidiran stav

Ranijih godina Svjetska banka je stopirala nekoliko projekata planiranih za Bosnu i Hercegovinu u 2010. i 2011. godini zbog neformiranja vlasti na državnom nivou. Ova finansijska institucija je otvorena poručila kako ne želi sarađivati s državnom vladom u tehničkom mandatu i da joj partner može biti isključivo novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Nova državna vlada još nije formirana, ali je Izvršni odbor Svjetske banke malo revidirao raniji stav i odlučio da ipak odobri novu strategiju partnerstva s Bosnom i Hercegovinom za naredne četiri godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije