Sanaderu odgođeno suđenje

Sanader ima problema s nepravilnim radom srca i povišenim pritiskom (EPA)

Suđenje bivšem premijeru Hrvatske i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu odgođeno je zbog njegovih zdravstvenih problema.

Suđenje je trebalo početi u petak, ali je sud prihvatio medicinsko vještačenje te je sljedeće ročište zakazano za 3. novembar.

Sudski vještak zaključio je kako će Sanader nakon pregleda i bez dodatnih komplikacija biti sposoban za suđenje već naredne sedmice.

“Kako nisu ispunjeni uvjeti za zakazanu raspravu, rasprava se odgađa za 3. i 4. studeni, prema unaprijed utvrđenim terminima”, rekao je sudac Ivan Turudić.

On je dodao da to za sada neće tumačiti kao namjeru odugovlačenja postupka, ali da je “vrlo blisko tome” te je napomenuo da je pregled srca za bivšeg premijera bio predložen već za 5. septembar, ali da on nije obavljen.

Pregled na Rebru

“Moram reći, radi javnosti i radi vas, da sam već bio na pregledu na Rebru 5. rujna i da je liječnik već tada predložio koronarografiju. Nije rekao termin, prepustio mi je da to odlučim. Mislio sam da ću biti pušten uz jamčevinu i da ću to napraviti od kuće. Problemi su se pogoršali i u nedjelju sam tražio opet pregled”, odgovorio je Sanader.

Vladimir Gašparević, stalni sudski vještak, potvrdio je da Sanader ima problema s nepravilnim radom srca i povišenim pritiskom, na koje se bivši premijer žalio i pred sami početak rasprave u petak.

“Ja se i inače ponašam malo neodgovorno po pitanju svog zdravlja, to mi kažu i odvjetnici i liječnici. Prihvatit ću stav pozvanih sudsko-medicinskih vještaka”, kazao je Sander sucu.

Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković rekla je da će bivši predsjednik HDZ-a odmah nakon završetka rasprave biti hospitaliziran u bolnici Rebro.

Njegov drugi branitelj Čedo Prodanović, na upit hoće li Sanader biti sposoban za nastavka suđenja zakazan za početak novembra, odgovorio : “Nismo proroci.”

Brojne optužbe

Sanader će se pred ovim sudom prvi put javno izjasniti o USKOK-ovoj optužnici za uzimanje 500.000 eura provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj.

On je optužen i da je primio 10 miliona eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Bivši premijer sumnjiči se i za udruživanje radi činjenja krivičnog djela u slučaju Fimi medije, odnosno izvlačenje više od 3,5 miliona eura iz ministarstava i javnih poduzeća.

Osumnjičen je i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem.

Ukoliko Sanader bude proglašen krivim u slučaju Hypo banke, prijeti mu kazna od 10 godina zatvora.

Izvor: Agencije