Napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu

Jašarević je tokom napada ranio najmanje jednog policajca (EPA)

Naoružani muškarac koji je pucao na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u glavnom gradu BiH Sarajevu i ranio najmanje jednog policajca, uhapšen je nakon što je ranjen u desnu nogu, u incidentu koji je izazvao veliku pažnju svjetske javnosti.

U toku je potraga za mogućim saučesnicima. Nakon otvaranja vatre iz automatske puške na ambasadu, napadač je identificiran kao Mevlid Jašarević (23) iz Novog Pazara, grada na jugu Srbije. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović za Al Jazeeru je kazao kako je “napadač član vehabijskog pokreta na istoku BiH.”

Al Jazzera Balkans je dobila potvrdu informacije da je napadač na američku ambasadu u Sarajevu 23-godišnji muškarac iz Srbije i da je srbijanski državljanin.

On je otvorio vatru oko 15:35 sati po lokalnom vremenu. Specijalne snage i policijske jedinice su stigle 10 minuta kasnije. Oni su ga opkolili, da bi na kraju bili primorani pucati i raniti ga.

Jašarević je potom prebačen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje će provesti noć i gdje će ga ispitati državni tužitelj.

Prošle godine, srbijanska policija je uhapsila Jašarevića tokom posjete Sandžaku američke ambasadorice u Srbiji Mary Warlick. Tada je kod njega pronađen veliki nož.

Sjednica Predsjedništva BiH

Predsjedništvo BiH je, povodom napada na ambasadu SAD-a, u petak navečer održalo vanrednu sjednicu sa predstavnicima policije i sigurnosnih službi u BiH.

„Što se mene tiče, ovo danas jeste klasično djelo, odnosno ima, kako to pravnici kažu, bitna obilježja krivičnog djela terorizma“, kazao je novinarima nakon sjednice predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Po njegovim riječima, sigurnosno-policijske agencije koje su “učestvovali u zaustavljanju ovog terorističkog napada su obavile dobar posao.”

Komšić je kazao da sigurnosno-policijske agencije u BiH imaju punu podršku i za ono što rade i za ono što će predložiti kao eventualno cijeli set mjera, počev od promjene zakona pa do materijalnog obezbjeđenja jedinica i institucija kojima oni rukovode, da će dobiti podršku kako bi borba i protiv terorizma, ali i kriminala generalno bila što efikasnija.

Naglasio je da je sastanak održan uz saglasnost člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića koji je u Banjoj Luci i iz objektivnih razloga nije mogao doći.

Treći član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da je cilj vanredne sjednice bio da „precizno vidimo šta se desilo, šta se poduzelo, šta se poduzima i šta treba poduzeti da se ovakve stvari preduprijede u budućnosti“.

Na konferenciji za novinare je potvrđeno kako je osoba, koja je izvela ovaj napad i koja je lišena slobode, Mevlid Jašarević.

„Dobilo smo podatke vezano za to lice. Njemu je 2005. godine suđeno u Austriji za krivično djelo razbojništva. Osuđen je na tri godine zatvora, a potom je protjeran u Srbiju“, kazao je državni tužilac Dubravko Čampara.

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo je kazao da je ova osoba iz Novog Pazara, iz Srbije, te da je tačno da je ranije posjećivao Gornju Maoču.

Kako je rečeno, ujutro je prešao granicu, ušao u BiH i izvršio teroristički akt. Džuvo nije mogao odgovoriti da li je ova osoba imala saučesnike u napadu.

Također je rečeno da je rano govoriti o motivu napada, te da će se to utvrđivati tokom istrage.

Na pres-konferenciji je rečeno da su kod Jašarevića nađene i dvije ručne bombe.

Tadićeva poruka

Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je da “teroristički napad u Sarajevu nikako ne bi trebalo povezivati sa svim ljudima islamske vere”, već se radi “o religijskom ekstremizmu pojedinaca kojih ima i u drugim religijama.”

„Niko danas ne bi trebalo da uputi bilo kakvu pogrešnu reč prema ljudima islamske veroispovesti”, odgovorio je Tadić novinarima u beogradskom Sava centru.

„Ovde se ne radi samo o ekstremnom islamu, nego i o drugim ekstremnim ideologijama u različitim religijama”, dodao je lider Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije