Incident na popisu kod Preševa

Očekuje se da će incident u Preševu ostati izoliran (EPA)

Popisivačica srpske nacionalnosti napadnuta je u selu Miratovac kod Preševa dok je pokušavala dobiti podatke tokom popisa stanovništva u južnoj Srbiji, gjde je većinsko albansko stanovništvo.

Predsjednik Opštinske popisne komisije Dragoljub Filipović je rekao da je Srpkinja kao popisivač prije toga obavila popis u dva domaćinstva u Miratovcu te da su ukućani u trećem domaćinstvu počeli davati podatke kada je grupa njihovih komšija ušla u dvorište i zaprijetila joj da prekine popis.

On je izrazio nadu da bojkot neće prerasti u prijetnje, jer će komisija u tom slučaju biti prinuđena povući sve popisivače zbog njihove bezbjednosti.

Očekuje da će ovo ostati izolirani incident i da policija neće morati štititi popisivače.

S druge strane, na jugu Srbije, osim incidenta u selu Miratovac, prema izjavam popisivača, ništa se bitno nije promijenilo u odnosu na dan ranije.

U naseljima koja su nastanjena samo Albancima popis se ne obavlja, a u mješovitim sredinama se bez problema popisuju Srbi, Romi i pripadnici drugih manjinskih zajednica.

Neuspjeh u Novom Pazaru

Albanci bojkotiraju popis, jer smatraju da se u Srbiji za to nisu stekli uslovi, odnosno da država Srbija već godinama ne rješava osnovne probleme neophodne za bolji život ove manjinske zajednice, kao što su, kako su naveli, sloboda kretanja i obrazovanje.

Pokušaj bojkota popisa u Novom Pazaru definitivno je propao, izjavio je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

On navodi da je prvog dana u Novom Pazaru popisano oko 7.500 građana, dok je samo 55 građana odbilo popisivanje, prenosi Beta.

“Većina građana koja se odbila izjasniti na popisu se u međuvremenu predomislila i pozvala popisivače da se vrate i obave posao. Građani su prepoznali da je to za njihovo dobro, jer je nemoguće da bilo ko pristane otpisati sebe i članove svoje porodice”, rekao je Mahmutović.

Muftija sandzački Muamer ef. Zukorlić pozvao je prošle sedmice Bošnjake da bojkotiraju popis stanovništva u Srbiji, koji će trajati do 15. oktobra.

Predsjednik Izvršnog odbora Narodnog vijeća Sandžaka Sead Šaćirović izjavio je da popis stanovništva neće imati legitimitet bez obzira koliki bio odziv građana.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO