Mesić: Gaddafi je bio spreman povući se

Mesić: Žali zbog velikog broja civilnih žrtava (EPA)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je na svoju inicijativu s veleposlanicima Kine, Sjedinjenih Država i Rusije u Hrvatskoj te ih obavijestio o verbalnoj osobnoj poruci libijskog vođe Muammara Gaddafija kojomga je navodno obavijestio kako je spreman povući se s vlasti.

Uvjet je da NATO prestane s napadima, priopćio je ured bivšega predsjednika.

“Iz prve ruke mogu potvrditi kako je pukovnik Gaddafi bio spreman potpuno se povući iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da neće biti prepreka ni uvođenju višestranačkog sustava, ni reformama, ali uz uvjet da prethodno prestanu NATO napadi”, stoji u Mesićevoj pisanoj izjavi za javnost.

Civilne žrtve

Mesić kaže kako može “potvrditi da je vlast u Tripoliju pokušavala s tom porukom preko svih raspoloživih kanala doprijeti do zemalja koje su igrale ključnu ulogu u organiziranju i vođenju vojnih operacija u Libiji”, prenosi Fena.

Mesić je, kako navodi njegov ured, američkom veleposlaniku Jamesu Foley, kineskom veleposlaniku Shenu Zhifeiu i ruskom veleposlaniku Robertu Markarjanu iznio svoju sliku stanja u Libiji te izrazio zabrinutost zbog mogućeg razvoja zbivanja u toj zemlji.

“Ne ulazeći u ocjenu Gaddafijevog režima, bez ikakvih iluzija o njegovome karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokracijom, ali i uz punu svijest o strogo sekularnom karakteru vlasti što je srušena, izražavam žaljenje zbog toga što su borbe posljednjih mjeseci, uključujući i NATO udare, a posebno jučerašnje borbe za kontrolu nad Tripolijem, odnijele velik broj civilnih žrtava”, navodi Mesić u svojoj izjavi.

Izvor: Agencije