Vasiljković mora platiti 919.000 eura

Suzd zaključio da nijedna od 43 tačke žalbe Vasiljkovića nije osnovana (EPA)

Osumnjičenik za ratne zločine Dragan Vasiljković mora platiti 919.000 eura izdavaču australskog dnevnog lista The Australian nakon što je izgubio žalbu na presudu da nije oklevetan.

Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji u sidnejskom zatvoru čeka izručenje Hrvatskoj po optužnici za ratne zločine počinjene u toj zemlji, prije četiri godine tužio je The Australian jer su ga 2005. godine nazvali ratnim zločincem.

U decembru 2009. godine sutkinja Vrhovnog suda Novog Južnog Velsa Megan Latham presudila je u korist dnevnog lista, zaključujući da je Vasiljković silovao i mučio zarobljenike tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te odobravao vojnicima pod njegovom komandom, takozvanim Knindžama, da čine isto.

U septembru 2011. godine sudija Vrhovnog suda Novog Južnog Velsa Peter McClelland je po žalbenom postupku odbio Vasiljkovićevu žalbu, zaključujući da nijedna od njene 43 tačke nije osnovana.

“Razlozi koje navodi su konfuzni, ponavljaju se, a mnogi su sasvim neosnovani.” Žalba se uglavnom odnosi na činjenične zaključke sutkinje Latham, koji su opisani kao “nefer”, “neosnovani” ili “proturječni dokazima”.

Nationwide News, izdavač The Australiana, potrošio je više od 919.000 eura braneći se od Vasiljkovićeve tužbe za klevetu.

Predma presudi sudije McClellanda, Vasiljković ovaj iznos treba isplatiti Nationwide Newsu.

Nejasno je kako će izdavačka kuća naplatiti ovaj iznos od Vasiljkovića, koji ne posjeduje nikakvu imovinu i čije pravne troškove odavno finansira australsko udruženje Srbi za pravdu i demokratiju Australije (Serbs for Justice and Democracy Australia).

Svjedoci sa Balkana

U korist lista The Australian svjedočilo je više ljudi koji su na sidnejski sud doputovali iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dva ključna svjedoka, mučenog zarobljenika iz Hrvatske i silovanu ženu iz BiH, The Australian je pronašao nakon što je njihove priče po prvi put otkrio rivalni australski dnevnik The Age.

Australskom sudu su iskaz preko videoveze dali i engleski novinari koji su Vasiljkovića upoznali u Kninu tokom rata u Hrvatskoj.

Prvi put u svijetu navodi o počinjenim ratnim zločinima bili su predočeni civilnom sudu, koji odlučuje o navodnoj kleveti, prije nego što isti dokazi budu predočeni u krivičnom postupku Suda za ratne zločine u Šibeniku.

Sutkinja Latham zaključila je da su istiniti iskazi svjedoka da je Vasiljković (56) mučio ratne zarobljenike u Kninskoj tvrđavi, silovao bh. državljanku u Zvorniku te priznao masakr jednom stranom novinaru.

Prema australskom zakonu o kleveti, tužena strana mora dokazati istinu svojih navoda da bi dobila parnicu.

Vasiljkovića, protiv koga je Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu povodom optužnice za ratne zločine, The Australian je pronašao u Pertu, Australija, 2005. godine, gdje je radio kao instruktor golfa.

Od tada se Vasiljković, koji je u međuvremenu pritvoren, bori protiv ekstradicijskog postupka Hrvatskoj.

Nakon mnogobrojnih žalbi, u vrijeme kada je privremeno pušten da se brani sa slobode, Vrhovni sud Australije presudio je u martu 2010. godine da Vasiljković treba biti izručen Hrvatskoj.

Vasiljković, koji na dan presude nije bio prisutan na sudu, bio je u bijegu do sredine maja 2011. godine, kada su ga pripadnici australske federalne policije uhapsili na jedrilici u luci gradića Yamba, sjeverno od Sidneja.

Vasiljković je zatim vraćen u sidnejski zatvor Silverwater, gdje čeka odluku ministra unutrašnjih poslova povodom njegove žalbe na sudsku odluku da bude izručen Hrvatskoj.

Od iseljenika do Knindže

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu, kao tinejdžer je s majkom i bratom preselio u Australiju 1969. godine, gdje je primio australsko državljanstvo i promijenio ime u Daniel Snedden.

Početkom rata u Hrvatskoj ovaj bivši rezervist australske vojske otišao je u Knin, gdje je, poznat kao Kapetan Dragan, bio zapovjednik paravojne skupine poznate kao Knindže.

Brojni svjedoci dali su izjave hrvatskim i australskim pravosudnim organima da ih je Vasiljković mučio dok su bili zarobljeni u kninskoj tvrđavi, gdje su drugi zatvorenici umirali ili bili ubijani.

Bh. državljanka, koja je zaštićeni svjedok, u Australiji je svjedočila da je Vasiljković 1992. godine bio zapovjednik zatvora u hotelu Vidikovac u mjestu Divič pored Zvornika, gdje je više puta silovao nju i druge zatvorenice.

Svjedočila je da kada je posljednji put došao u njenu sobu u rukama je imao nož, a odjeća mu je bila natopljena krvlju. Kroz prozor je vidjela leševe koji plutaju na površini Zvorničkog jezera.

Vasiljković je negirao sve navode ratnih zločina. Na australskom sudu sebe je opisao “srpskim herojem”.

Tokom boravka u pritvoru Vasiljković je prije dvije godine oženio Nadu Lukich-Bruce, kćerku srpskog iseljenika u Australiji koji je 1990-ih otputovao u Knin, gdje se borio pod Vasiljkovićevom komandom i kasnije poginuo na frontu.

Nada Lukich-Bruce donedavno je bila jedan od ključnih aktera udruženja Srbi za pravdu i demokratiju Australije.

Bivši muž Nade Lukich-Bruce pomogao je Vasiljkoviću, inače vrsnom moreplovcu, da nabavi jedrilicu kojom je pobjegao nakon što je australski sud odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera