Suđenje Karadžiću: Svjedok opisao strijeljanje

Karadžić tokom suđenja u Hagu (EPA)

Suad Džafić, stoti svjedok Tužilaštva Haškog tribunala (ICTY) na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, s drugim uhapšenim muškarcima bio je zatvoren u zgradu policijske stanice u Bratuncu, gdje su premlaćivani i maltretirani.

Džafić je svjedočio da su ga, zajedno s još 30 Bošnjaka iz sela Vitkovići, srpske paravojne snage autobusom odvezle iz policijske stanice u Bratuncu do Nove Kasabe.

Ražnatovićeva paravojska

Među paravojnicima koji su pratili autobus identificirao je pripadnike Ražnatovićeve paravojske, „Bele orlove“ i njegovog „komšiju“ Peru Mitrovića.

„Bio je i jedan koga su zvali ‘Makedonac’ i on nam je naredio da bacimo sav novac i dokumente“, prisjetio se svjedok.

Na putu iz Bratunca, kako je dodao, autobus se zaustavio u Milićima kod jedne kafane, gdje se jedan policajac obratio Mitroviću riječima: „Daj da ih ja pobijem, da ih ne morate dalje voziti!“

Kada su stigli do Nove Kasabe, prema riječima Džafića, „Makedonac“ je zarobljenicima naredio da u grupama od po četiri-pet izlaze na zadnja vrata autobusa.

„Kako su koji izlazili i kretali preko njive, odmah je pucano na njih. Ja sam bio u posljednjoj grupi, zajedno s mojim bratom i rođacima. Izašao sam, čuo naredbu da trčimo preko njiva, a onda sam osjetio neku toplinu i pao sam“, ispričao je Džafić u sudnici.

Dotukli su mi brata

Prema Džafićevim riječima, dok je ležao, čuo je Peru i „Makedonca“ kako se prepiru, da nije trebalo to da čine tu, pored glavnog puta, a da su onda krenuli da traže preživjele.

„Pored mene je ležao moj brat, bio je još živ. Kad su rekli: ‘Jedan ti krklja tamo’, ja sam zažmirio i zaćutao, mislio sam da će doći do mene. Međutim, došli su do mog brata i dotukli ga“, rekao je Džafić.

U toku unakrsnog ispitivanja, optuženi Karadžić je Džafiću predočio policijski izvještaj o ovom događaju, ističući da je srpska policija tražila informacije o onome što se dogodilo.

„Ovdje 80 posto nije tačno. Kaže se da su srpski policajci pokušavali spriječiti tu grupu. To nije tačno. Ako je tako, zašto je onda policajac u plavoj uniformi rekao Peri: ‘Daj da ja to završim'“, kazao je svjedok.

Karadžić je optužen, između ostalog, za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 općina širom Bosne i Hercegovine, a tim krivičnim djelima su, pored protjerivanja, obuhvaćena ubistva, nezakonito pritvaranje i mučenje.

Zaštićeni svjedok

Na ovom ročištu iskaz je dao i zaštićeni svjedok KDZ-603, koji je opisao kako su srpske snage u junu 1992. godine napale selo Drum kod Vlasenice, ubile deset muškaraca, a a žene i djecu odvele u logor Sušica.

Zaštićeni svjedok je naveo da je u Sušici bilo zatvoreno oko 1.000 ljudi i da je njih oko 800 potpisalo da dobrovoljno napuštaju Vlasenicu, nakon čega su otišli, dok je svjedok ostao.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je nastojao pobiti svjedokove navode da mještani Druma nisu bili naoružani, kao i da su prije toga muslimanske snage izvodile napade i diverzije na srpska sela.

KDZ-603 je odgovorio da mu to nije poznato.

Suđenje Karadžiću će biti nastavljeno u petak, 2. septembra.

Izvor: Agencije