Slovenski politički vrh „dobivao mito iz Finske“

Slovenska vlada na čelu s Janšom odlučno je odbacila sve ove navode (EPA)

Bivši slovenski premijer Janez Janša optužen je za primanje mita u okviru međunarodnog ugovora o kupnji oklopnih vozila vrijednog 278 miliona eura.

Afera Patria buknula je početkom septembra 2008. godine.

Patria je finska kompanija, u većinskom vlasništvu vlade te zemlje, i bavi se proizvodnjom i prodajom naoružanja i vojne opreme.

Početkom septembra 2008. godine finska TV stanica YLE objavila je prilog u kojem je implicirala da je firma Patria podmićivala zvaničnike u Sloveniji kako bi im prodala oklopna vozila. Kao osumnjičeni pomenut je Janez Janša, tadašnji premijer Slovenije i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS).

Prema navodima YLE, Patria je platila 21 miliona eura mita za posao vrijedan 278 miliona eura. Novac za podmićivanje otišao je slovenskim zvaničnicima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Slovenije, te na adresu premijera te zemlje, tvrdila je YLE.

TV stanica se pozvala na dokumente i izjave zvaničnika s kojima su njihovi reporteri imali povjerljive razgovore. Drago Kos, prvi čovjek slovenske agencije za borbu protiv korupcije kazao je da će „biti jako teško negirati“ optužbe za podmićivanje, te naglasio da su u sve upetljani i zvaničnici vlade.

YLE je javnosti predstavila detaljnu šemu transfera novca od Patrie prema posrednicima. Prikazane su i komplikacije u vezi s navodnim transferima koje je finski proizvođač oružja iskusio u Austriji, na primjer.

Slovenska vlada na čelu s Janšom odlučno je odbacila sve ove navode.

Janša izgubio izbore

Janša je pozvao YLE da predoči dokaze za svoje tvrdnje. Vlada Slovenije uputila je Vladi Finske zahtjev da se sva potrebna dokumentacija u ovom slučaju stavi na uvid javnosti. Odmah nakon toga, Slovenija, kao i Janša, tužili su YLE. Bivši premijer je zatražio odštetu od 1,5 miliona eura.

Objavljivanje te informacije došlo je svega tri sedmice pred parlamentarne izbore u Sloveniji, koji su održani 21. septembra 2008. godine.

Janša je 9. septembra 2008. godine u parlamentu Slovenije ponovo odbacio sve navode i zatražio od poslanika da se tom pričom ne bave sada, već „posvete pravim problemima zemlje“. No, izgubio je izbore.

Kako se priča dalje razvijala, istražitelji finskih agencija za provođenje zakona proširili su svoj interes na transfere naoružanja i opreme Patrie u Sloveniju, Hrvatsku, Egipat, te Somaliju.

Mediji u Srbiji sve češće špekuliraju da bi se afera Patria mogla proširiti i na tu zemlju. Oni propituju najave zvaničnika da bi se za Vojsku Srbije trebalo nabaviti 200 oklopnih transportera. Zvaničnih reakcija na te navode nema kako ni u samoj Srbiji, tako ni u Finskoj, ali ih ima u Sloveniji.

Tamošnje tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Janše 6. avgusta 2010. godine. Ovaj slovenski zvaničnik sumnjiči se da je primio mito preko posrednika. Novac je navodno transferiran na račun Janšine stranke.

Janša je u reakciji na Mladinin tekst o aferi Patria ponovo negirao sve optužbe i opet pozvao novinare da iznesu dokaze za svoje tvrdnje. 


Izvor: Al Jazeera