Sanaderu još dva mjeseca istražnog zatvora

Sanader za sada neće tražiti da bude pušten uz kauciju (EPA)

Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu period pritvora produžen je za još dva mjeseca, odlučio je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić nakon ročišta održanog u zatvoru u Remetincu.

Period koji će Sanader provesti u istražnom zatvoru produžen je na zahtjev Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) koji smatra da bi bivši premijer, osumnjičen u nizu korupcijskih afera, na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i da bi ponovo mogao pokušati pobjeći iz Hrvatske.

Na ovu odluku odbrana ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Šest afera

U Remetinečkom zatvoru Sanader je od 18. jula kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj.

No, istražni zatvor mu je određen još u decembru prošle godine kad je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da se s ostalim osumnjičenicima u slučaju Fimi Media udružio te zloupotijebio premijerski položaj i ovlasti.

Osim u slučaju Fimi Media, u kojoj je iz državnih kompanija i ministarstava navodno izvučeno više od 13 miliona eura, Sanadera se sumnjiči i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem u vlasništvu Roberta Ježića, te u slučaju uzimanja provizije od 467.000 eura tokom pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj 1995. dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Nezakonita dobit

Tereti ga se i da je Ježićevoj kompaniji pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 miliona eura na štetu državnog poduzeća JANAF, a sredinom juna protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je primio 10 miliona eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u naftnoj kompaniji INA mađarskome MOL-u.

U međuvremenu, protiv Sanadera je pokrenuta i istraga u Austriji zbog sumnje da je bio uključen u pranje novca, no još nije podignuta nijedna optužnica.

Jedan od Sanaderovih odvjetnika, Čedo Prodanović, rekao je uoči ročišta da za sada neće predlagati da ga se pusti uz kauciju, ali da će „razmisliti o kućnom pritvoru kad vide kako će proteći ročište“.

Izvor: Al Jazeera i agencije