Prva optužnica protiv Sanadera

Sve sumnje Sanader je do sada odbacio (Fena)

Protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera podignuta je prva optužnica koja ga tereti da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, 1994. i 1995. zloupotrijebio položaj i ovlasti te nezakonito uzeo 480.000 eura provizije od kredita koji je Vlada Hrvatske dobila od Hypo banke.

“USKOK-ova optužnica danas je stigla na sud”, potvrdio je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, na kojem će suditi Sanaderu ako optužno vijeće suda prihvati optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Bivši premijer optužen je da je zloupotrijebio položaj i ovlasti od kraja 1994. do marta 1995. godine, kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj.

Pregovori su održavani  za vrijeme Domovinskog rata i u vrijeme kada je, zbog rata, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji, Hrvatska teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila.

U USKOK-u tvrde da je Sanader dogovorio proviziju od 480.000 eura, koja mu je u cjelosti isplaćena nakon što je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 10,1 miliona eura za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava.

USKOK Sanadera tereti za kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva, pretvorbe i privatizacije.

Oduzeti nezakonito

U optužnici se predlaže da se Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 480.000.

Istraga protiv Sandera u ovom slučaju pokrenuta je početkom marta, nakon što je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, na zahtjev hrvatskog državnog odvjetništva predalo iz Hypo banke izuzetu dokumentaciju povezanu s mogućim zloupotrebama prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu.

Sumnja se da je Sanader proviziju dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Guenterom Striedingerom, bivšim čelnicima banke, koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

Sanader je krajem jula USKOK-ovim istražiteljima u zatvoru u Remetincu iznio odbranu, u kojoj je odbacio sumnju da je kao zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića od austrijske banke uzeo proviziju. Odbio je odgovarati na pitanja.

USKOK-ov spis u tom predmetu, prema riječima Sanaderovih branitelja, ima preko 1.000 stranica.

Osim s optužbom za primanje provizije od Hypo banke, bivši premijer suočen je s još nekoliko antikorupcijskih istraga, u kojima ga se tereti za zloupotrebe premijerskog položaja i ovlasti, udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te primanje mita.

Sve sumnje Sanader je do sada odbacio.

Izvor: Agencije