Merkel i Pahor o sporovima i krizi

Merkel:Međusobne konflikte države u regionu moraju rješavati bilateralno (Getty Images)

Slovenija će „podsticati i forsirati“ pristup  zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, dok Evropa nalaže bilateralno rješavanje sukoba zemalja u regiji, zaključili su na sastanku u Ljubljani njemačka kancelarka Angela Merkel i slovenski premijer Borut Pahor.

U zajedničkoj izjavi Merkel i Pahor izjasnili su se u korist evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana. Slovenija, kao bivša jugoslovenska republika, namjerava „podsticati i forsirati“ proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana, navedeno je u izjavi.

Glavna pažnja u zajedničkoj izjavi posvećena je krizi u eurozoni, a Njemačka i Slovenija zatražile su veću budžetsku disciplinu, reforme i snažniju harmonizaciju ekonomskih politika.

„Potrebno nam je više političkog zajedništva ako imamo zajedničku valutu”, istakla je njemačka kancelarka.

Pahor je podržao taj stav i izjasnio se za „Ujedinjene države Evrope“ sa jedinstvenim poreskim sistemom, ističući da je njemačko-francuski prijedlog jedne ekonomske vlade EU samo prvi korak u pravom smjeru.

Odgovarajući na pitanja novinara, Merkel, koja je prije Ljubljane boravila u Beogradu i Zagrebu, rekla je da ne želi „iz Ljubljane slati poruke“ srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, ali je ponovila svoju raniju izjavu da Srbija prije ulaska u EU mora riješiti odnose s Kosovom.

Dijalog kao primjer 

Međusobne konflikte države u regiji moraju rješavati bilateralno, kako ih ne bi unosile u Evropu, naglasila je Merkel.

Kao primjer navela je Hrvatsku i Sloveniju koje pokazuju kojim putem treba ići u rješavanju otvorenih pitanja, jer su rješenjem graničnog spora dijalogom i kompromisom pokazale veliku hrabrost.

Pahor je rekao  da je u subotu telefonski razgovarao puna četiri sata sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Pahor je predložio kako riješiti konflikt Beograda i Prištine u svjetlu približavanja Srbije Evropskoj uniji a o svojoj ideji je već upoznao Sjedinjene Američke Države i Njemačku.

Pahor je rekao da će se sastati i s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, ako on za to bude zainteresiran.

„Mislim da postoji mogućnost da se se sporovi rješavaju sofisticiranije i da se osigura mir te izlazak iz ove neugodne situacije“, rekao je Pahor.

Izvor: Agencije