Karadžić odgodio ispitivanje Tuđmana

Sudsko vijeće prihvatilo Karadžićev zahtjev za razgovor s Tuđmanom (EPA)

Bivši predsjednik Republike Srpske i optuženi za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini Radovan Karadžić otkazao je razgovor njegovog pravnog savjetnika s bivšim šefom Hrvatske izvještajne službe Miroslavom Tuđmanom zakazan za petak, nakon što ga je Hrvatska obavijestila da bivšeg šefa HIS-a neće osloboditi čuvanja državnih tajni.

„U svjetlu stavova hrvatske Vlade da neće osloboditi Miroslava Tuđmana obaveze čuvanja državnih tajni  i s obzirom na to da je Tuđmanov advokat obavijestio kako će on odbiti odgovarati na bilo kakva pitanja. Karadžić obavještava strane da je oslobodio Tuđmana obaveze pojavljivanja na razgovoru“, kaže se u Karadžićevom podnesku kojeg je objavio Haški tribunal (ICTY).

U julu je raspravno vijeće odobrilo Karadžićev zahtjev za izdavanjem naloga hrvatskoj Vladi da Miroslavu Tuđmanu uruči poziv za razgovor i poduzme sve potrebne mjere da se pojavi na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi pravni savjetnik Karadžića, i taj je sastanak bio zakazan za 26. august.

Iz prepiske

Sudsko vijeće tako je prihvatilo Karadžićev zahtjev za razgovor s Tuđmanom koji je, kako je obrazložio Karadžić, kao šef HIS-a znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Iz prepiske, sa koje je nakon izdavanja naloga skinuta oznaka tajnosti, vidjelo se da će Tuđman odbiti odgovarati na pitanja koja se tiču hrvatske nacionalne sigurnosti, čak i uz obavezujući nalog suda, jer bi time kršio hrvatske zakone.

Karadžić je u pismu napisao da će, ukoliko Hrvatska ne dozvoli Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnoga vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj.

Izvor: Agencije