ICTY uništavao lične stvari srebreničkih žrtava?

Iz ICTY-a stižu kontradiktorne informacije o tome da li su lične stvari žrtava uništavane (EPA)

Ko je i zašto u Haškom tribunalu (ICTY) uništio lične stvari žrtava genocida u Srebrenici odgovor bi trebala dati istraga koju je poveo advokat Damir Alić, koji, zajedno s britanskim kolegama, zastupa ogorčene porodice ubijenih 1995. godine.

Kako i zašto su oni ostali bez uspomena na najmilije Alić objašnjava za Al Jazeeru:

„Već 15 godina iz Bosne i Hercegovine u Hag idu dokazi: kosti, lične stvari, prstenje, lične karte … U Hagu tužilac vrši selekciju šta će biti uvršteno, a šta neće u dokazni materijal.  Materijal koji se uvrsti u dokaze se zadržava i konzervira,  a preostali se vraća. Međutim, više od 1.000 predmeta je registrirano, snimljeno, a potom je neko naredio da se uništi“, ističe Alić.

Kada se utvrdi ko je to naredio i zašto, a Alić je ubijeđen da će do tih rezultata doći, bit će pokrenuta konkretna akcija.

„Da li će to biti krivična prijava ili tužba, vidjet ćemo“, naglašava.

Ubijene uspomene

Bivša glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte nije negirala uništenje predmeta, uz objašnjenje kako nije bila „upućena u destrukciju dokumenata i ostalih predmeta žrtava“. Dodala je da je uništavanje dokumenata vjerovatno učinjeno, ali nije znala ko je direktno odgovoran.

Također, u dijelu pisma upućenog septembra 2010. godine ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju, aktuelni glavni tužilac ICTY-a Serge Brammertz je potvrdio da je dio predmeta uništen.

„Tačno je da je određeni broj predmeta koje je Tužilaštvo pohranilo uništen početkom 2006. godine. Većinom su to bili predmeti iskopani iz masovnih grobnica, čije je daljnje uskladištenje počelo bivati opasno po zdravlje. Mnogi predmeti su se pokvarili do te mjere da se više nisu ni mogli sačuvati“, napisao je tada Brammertz.

Sporne izjave

Izjave Brammertza i del Ponte ne podudaraju se s pismom registrara ICTY-a Johna Hockinga, koji je pisao Aliću.

„Uvjeravam Vas da Sekretarijat nije uništio nikakve dokaze predočene tokom postupka pred Tribunalom. Nadalje, nedavno je obavljen pregled sefa Sekretarijata u kojem se drži dokazni materijal i svi predočeni materijalni dokazi su na broju“, napisao je Hocking.

Tanjug je objavio kako će tim britanskih i bh. advokata ispitati optužbe da je Tužilaštvo ICTY-a uništilo lične stvari ljudi ubijenih u Srebrenici 1995. godine.

Organizacije koje zastupaju porodice žrtava optužili su ICTY za uništavanje stvari uzetih na poprištima genocida i odnesenih u Holandiju kao dokaze.

„Sada smo u preliminarnoj fazi. Još pokušavamo otkriti činjenice“, rekao je britanski advokat Hugh Mercer na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenosi AFP.

Mecser, koji je u timu britanskih i bh. advokata zaduženih za ovaj slučaj, kazao je i da će istražitelji sarađivati s Tužilaštvom ICTY-a kako bi se utvrdilo da li je neki od predmeta uništen.

Ustrajne porodice

„Majke žele biti sigurne da te stvari, te uspomene, nisu izgubljene“, rekao je Mercer i dodao da bi „neko trebao biti odgovoran“ u slučaju da su stvari uništene.

„Porodice žrtava u Srebrenici se nadaju da će ti artefakti biti dio budućeg muzeja, kazao je on.

Del Ponte bi se mogla naći na listi optuženih za uništavanje ličnih predmeta pronađenih uz tijela žrtava iz masovnih grobnica. Tužbu razmatraju udruženja preživjelih iz Srebrenice, javio je Deutsche Welle.

„Zadnje uspomene na našu djecu i muževe uništene su u vrijeme mandata  Carle del Ponte, koja je i potpisala odluku o uništavanju predmeta. Mi ćemo istrajati u zahtjevu da se odgovorni procesuiraju, jer su morali tražiti saglasnost porodica ili naše države Bosne i Hercegovine“, kaže predsjednica udruženja „Majke Srebrenice“ Hajra Ćatić.

Izvori: Al Jazeera, agencije