Davutoglu: Balkan je porodica s gustim vezama

Davutoglu: Turski šef diplomatije se prilikom posjete Balkanu založio za više regionalnih inicijativa (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu ocijenio je tokom posjete Sarajevu u augustu da su zemlje balkanskog regiona „porodica s gustim društvenim i kulturnim vezama“.

On je u autorskom tekstu u sarajevskom Dnevnom avazu napisao da balkanske države nisu samo susjedi koji žive jedni pored drugih.

Regionalne inicijative

„Ovaj region je kao čorba i bit će ukusan samo ako mu se dodaju so i svi sastojci. Ako bilo koji sastojak nije dodat, čorba će biti bljutava“, naveo je Davutoglu i dodao da niko ne smije razmišljati o protjerivanju stanovnika ili egzilu pojedinca.

Istakao je da „kao što se niko ne može odreći brata ili sestre, mi ne možemo okrenuti leđa drugima i otići svako u svom pravcu“.

„Moramo razviti više regionalnih inicijativa da ojačamo saradnju i razvijemo načine i sredstva za rješavanje problema. U tom smislu, mogli bismo nazvati trilateralni mehanizam između Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije historijskim korakom“, naveo je Davutoglu.

Balkanski mir

On je dodao da „niko nije mogao ni da zamisli u devedesetim, na primjer, da će Turska i Srbija danas raditi zajedno“ te da će pokretanje multilateralnih procesa utabati put širim regionalnim inicijativama.

Davutoglu je naglasio da će ova godina, i godine koje dolaze, biti historijska prekretnica za razvoj novih pristupa regionalnoj saradnji na Balkanu i ponudio pomoć Turske u zajedničkom projektu obilježavanja 100. godišnjice balkanskih ratova, koji bi mogli nositi naziv „Od balkanskih ratova do balkanskog mira“.

Izvor: Al Jazeera