Brammertz traži dva suđenja Mladiću

Ratko Mladić je optužbe nazvao "gnusnim" i "monstruoznim" (EPA)

Tužilaštvo Haškog tribunala (ICTY) podnijelo je prijedlog da se bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), generalu Ratku Mladiću, sudi u dva odvojena postupka.

Prvo bi bilo po optužnici za genocid počinjen u Srebrenici, a zatim za progon nesrba širom Bosne i Hercegovine, zločine počinjene u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca, prenosi Reuters.

Objavljenim podneskom Tužilaštvo je zatražilo da važeća jedinstvena optužnica protiv Mladića bude podijeljena na dvije i da budu održana dva suđenja.

Važećom optužnicom, Mladiću se u dvije tačke na teret stavljaju genocid počinjen nad oko 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, kao i genocid nad nesrbima u još osam bosanskih općina, zatim progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine; teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja Ujedinjenih naroda (UN) za taoce u periodu 1992-95. godina.

Početi što prije

Prema prijedlogu Tužilaštva, optužnica za genocid počinjen u Srebrenici bila bi izdvojena, a Mladiću bi u prvom procesu bilo suđeno prema njoj.

Glavni tužilac ICTY-a Serge Brammertz prijedlog je obrazložio neophodnošću da se, budući da je Mladić uhapšen potkraj Tribunalovog mandata, osigura zadovoljenje pravde, naročito zbog žrtava, time što će suđenje početi što je prije moguće, prenosi Beta.

Razdvajanje postupaka, prema Brammertzu, neophodno je i zbog eventualnog pogoršanja Mladićevog zdravstvenog stanja u budućnosti.

Tužilaštvo je istovremeno zatražilo dozvolu da optužnicu za genocid počinjen u Srebrenici dopuni ubistvima u selu Bišćina, a koja nisu navedena u važećem optužnom aktu.

Odluku o zahtjevu tužilaštva za razdvajanje postupaka protiv Mladića donijet će pretresno vijeće, kojim predsjedava holandski sudija Alphons Orie.

Rasprava o stanju u postupku protiv Mladića bit će pred ICTY-om održana iduće sedmice.

Odgođeno izjašnjavanje

U dvije tačke Mladić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici i još osam bh. općina, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premještanje, teroriziranje, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Prema istoj optužnici, pred Tribunalom duže od godinu i po dana traje proces bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću.

U prvom pojavljivanju pred sudijom Orijem, Mladić je 3. juna odgodio izjašnjavanje o krivici za mjesec dana, na šta je imao pravo po Statutu ICTY-a.

Mladić je tada kazao da želi u međuvremenu sastaviti tim za odbranu, a optužbe je nazvao “gnusnim” i “monstruoznim”.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida počinjenog nad oko 7.000 Bošnjaka u Srebrenici ICTY je podigao 25. jula 1995. godine, ali on je ostao bjegunac do 26. maja 2011. godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.

Mladić je u pritvoru ICTY-a od 31. maja, kada su ga vlasti Srbije prebacile specijalnim avionom u Roterdam i predale ga sudu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO