Bez zdravstvenog osiguranja 615.000 bh. građana

Građani bi mogli umrijeti na ulici ukoliko bolnice ne bi primale i neosigurane pacijente (EPA)
Građani bi mogli umrijeti na ulici ukoliko bolnice ne bi primale i neosigurane pacijente (EPA)

U Bosni i Hercegovini čak oko 615.000 građana nema zdravstveno osiguranje, od toga oko 380.000 u Federaciji Bosne i Hercegovine, a oko 235.000 u Republici Srpskoj (RS).

Prema navodima zagrebačkog Večernjeg lista, najveći broj neosiguranih predstavljaju nezaposleni koji nisu prijavljeni ili su propustili rok za prijavu na zavode za zapošljavanje, kao i oni koji su zaposleni, ali im poslodavci doprinose ne uplaćuju redovno.

Među ovom skupinom su radnici na čekanju, u privatnim preduzećima ili u preduzećima u stečaju.

Broj građana koji nemaju nikakvo osiguranje konstantno je porastu, a građani bi mogli umrijeti na ulici ukoliko bolnice ne bi primale i neosigurane pacijente.

Prema informacijama iz Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine, veliki je broj firmi koje uplaćuju doprinose za svoje radnike na osnovu minimalnog ličnog dohotka, a mnogi od tih zaposlenih primaju plate i do tri puta veće od minimalca.

Penzija za preživljavanje

Veliki broj građana, u strahu da ne ostanu zdravstveno neosigurani, plaćaju sebi osnovno osiguranje, dok je oko 200.000 onih koji rade na crno.

Broj osiguranika koji rade i plaćaju penzijsko-invalidsko osiguranje u RS-u je oko 283.000, a u Federaciji oko 460.000.

Prema prvim informacijama iz izvještaja o penzijskoj reformi u BiH, u RS-u ima oko 223.000 penzionera, a u Federaciji oko 370.000.

Najniža penzija u RS-u iznosi 80 eura, a u Federaciji 148 eura, dok je prosječna penzija u RS-u 150 eura, a u Federaciji 170 eura.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da će u Bosni i Hercegovini, ako ne dođe do reforme penzionog sistema, više od 70 posto ljudi imati minimalnu penziju dovoljnu tek za preživljavanje.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO