Turska miri Zukorlića i Zilkića

Rijaset Islamske zajednice Turske ponudit će sukobljenim islamskim zajednicama (IZ) u Srbiji sporazum o formiranju jedinstvene IZ u Srbiji, kojim se zabranjuje vjerskim poglavarima političko djelovanje, agitiranje za političke partije i politička okupljanja u džamijama.

Od prihvatanja sporazuma zavisi dalja pomoć turske Islamske zajednice dvjema IZ u Srbiji, a sporazumom se utvrđuje i djelovanje te jednistvene IZ, uz poštovanje integriteta i suvereniteta Srbije i njenih zakona.

Nova inicijativa za formiranje jedinstvene IZ i pomirenje raskolničkih strana stigla je nakon četiri godine od podjele na IZ u Srbiji, na čelu s muftijom Muamerom ef. Zukorlićem, i na IZ Srbije, koju predvodi reisu-l-ulema Adem ef. Zilkić, javila je Srna.

Iz dobro obaviještenih izvora, beogradski list Danas piše da sporazum zabranjuje sadašnjim poglavarima i njihovim najbližim saradnicima da se kandidiraju za čelne funkcije u novoj jedinstvenoj IZ.

Prije nego što prijedlog sporazuma dođe pred vrhovne poglavare IZ u Srbiji, Rijaset Islamske zajednice Turske sve ovo će predočiti vlastima Srbije.

Prva inicijativa za pomirenje raskolničkih strana u IZ Srbije pokrenuta je prije dve godine, kada je u Novom Pazaru boravio turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davatoglu, ali je tada uspjeh izostao.

Zilkić, vrhovni poglavar IZ Srbije sa sjedištem u Beogradu, spreman je na razgovor, ali ističe da neće pristati da tu inicijativu vodi reis IZ u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić.

Nova inicijativa

On smatra da je Cerić “bio duboko nepravedan tokom prethodne četiri godine podjela u Sandžaku, doprinosio je sve većem raskolu i kao takav nema kapaciteta da bude posrednik i mirotvorac”.

“Neophodno je da se uđe u proces pomirenja i prevazilaženja podjela unutar IZ, što se nas tiče, to može odmah početi. Međutim, nije dobro što taj proces treba voditi Cerić, koji nema nikakvog kredibiliteta i koji vuče samo na jednu stranu. Njega ne prihvatamo“, naglasio je Zilkić.

Iz IZ u Srbiji, na čijem je čelu Zukorlić, saopćeno je da se “vode ozbiljni razgovori između nas i Turske” i da će podržati “rješenja oko kojeg se saglase vrhovni vjerski poglavari Turske Mehmed Gormez i reis IZ u BiH Mustafa ef. Cerić”.

U prethodne četiri godine odnosi između dviju IZ bili su opterećeni međusobnim nepriznavanjem, optužbama, osporavanjima, pa čak i fizičkim sukobima njihovih pristalica.

Zilkićeva IZ za svoj duhovni centar smatra Beograd, a Zukorlićeva Sarajevo.

Zilkić optužuje Zukorlića da je ključ podjela u IZ, da je privatizirao tu vjersku zajednicu te da sve sve radi “silom i nasiljem”, javio je Tanjug.

Zukorlić je ponovio da susret sa Zilkićem nije moguć i dodao da on “vjeruje u misiju borbe za zaštitu prava i dostojanstva Bošnjaka protiv srpske asimilacije”.

“Prema Turskoj, turskim zvaničnicima i turskom narodu uvijek izaražavam ljubav i veliko poštovanje. Neka Turska ovdje pošalje delegaciju koja će objektivno postupati. Nakon utvrđivanja istine, neka se povuče onaj koji nije u pravu”, rekao je Zukorlić za tursku novinsku agenciju Anadolija, koju prenose svi značajniji turski mediji.

Optuživši Zukorlića da se umiješao u politiku, Zilkić smatra da je glavno pitanje koncept IZ.

Zukorlićev Mešihat IZ u Srbiji organizaciono je vezan za Rijaset IZ-a u BiH i reisa Cerića priznaje za jedinog vrhovnog poglavara.

Nema odbijanja

Poznavaoci sandžačkih prilika tvrde da su građani pomalo umorni od vjerskih i političkih podjela među Bošnjacima u Srbiji, posebno Sandžaku.

Zato su, tvrde oni, njihove oči uprte u Tursku, koja je u više navrata pokazala interes da pomiri posvađane strane, ali joj to do sada nije pošlo za rukom.

Posljednji put je to bilo u junu, kada je Srbiju posjetila visoka delegacija Turske, koja se susrela a vrhovnim poglavarima i predstavnicima političkih stranaka u Sandžaku.

Zukorlić smatra da je do podjela unutar IZ došlo iz političkih razloga i da će se oni morati riješiti političkim putem.

Pregovori o pomirenju dvije opcije uZ-u Srbije odvijaju se na relaciji Beograd – Sarajevo – Ankara, a rezultirat će političko-državnom inicijativom, čije odluke, kako se tvrdi, neće moći odbiti ni Zilkić, ni Zukorlić.

Odluke bi, kako se navodi, trebale biti prihvatljive za Beograd.

Izvor: Agencije