Protestno pismo Barossu zbog jezika

Barosso: U izvještaju o napretku nije spomenuo makedonski jezik (EPA)

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov uputio je pismo predsjedniku Evropske komisije (EK) Jose Manuelu Barrosu u kome izražava nezadovoljstvo što se u godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku Makedonije ka članstvu u EU ne spominje makedonski jezik.
     
“To duboko povređuje osjećaj makedonskih građana, jer imenovanje jezika i etnička pripadnost su pitanja poštovanja osnovnih ljudskih prava i ljudskog dostojanstva”, navodi Ivanov u pismu.
    
“Iskreno žalim što vam se po drugi put na ovakav način obraćam zbog istog problema i želim da izrazim nezadovoljstvo zbog selektivne primjene smjernica UN-a koje se odražavaju u izveštaju EK-a. Nekoliko puta smo razgovarali na ovu temu i osjećam obavezu da opet iskažem moje nezadovoljstvo zbog izostavljanja i neupotrebe pridjeva makedonski u izvještaju Komisije”, istakao je Ivanov. 

Nove komplikacije
    
On je dodao da EK-a ovakvom praksom još više komplikuje i onako složenu prirodu nametnutog spora s Grčkom oko ustavnog imena,  jer “zadire u identitetske odrednice makedonskog jezika i etničku pripadnost o kojima je apsurdno razgovarati i koji nisu uključene u proces rješavanja nametnutog spora u okviru UN-a”.
    
Na kraju pisma  Ivanov je iznio principijelni stav da je izvještaj realna ocjena stanja u makedonskom društvu i nivou postignutog razvoja u odnosu na  kriterijume koje je neophodno ispuniti za napredak ka članstvu u EU. 

Izvor: Agencije