Kukuriku koalicija napušta Hrvatski sabor

Predsjednica Kluba HNS/HSU Vesna Pusić tvrdi da komunikacija u Saboru liči na onu u birtiji (EPA)

Saborski zastupnici iz Socijeldemokratske partije (SDP), Hrvatskog narodnog saveza (HNS), Istarske demokratske stranke (IDS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), stranaka Kukuriku koalicije, neće više sudjelovati u radu Hrvatskog sabora.

Prema izjavi predstavnika koalicije, ove stranke time neće sudjelovati ni u “narušavanju  dostojanstva i ugleda parlamenta u režiji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)”.

„U situaciji u kojoj je komunikacija u Saboru dovedena na razinu bacanja flaša i papira, kao u nekoj birtiji, smatramo da je to situacija u kojoj više ne možemo sudjelovati u radu Sabora”, izjavila je predsjednica Kluba HNS/HSU Vesna Pusić na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

“Ukras u parlamentu”

I Slavko Linić je, u ime Kluba SDP-a, naglasio da opozicija više ne želi „biti samo ukras u parlamentu koji ne vodi brigu o situaciji u zemlji“, već neophodnim smatra da se aktuelni saziv Sabora raspusti i građanima prepusti da na izborima odluče o tome ko će ih u Saboru predstavljati u idućem sazivu.

Upitan šta će se dogoditi ako Sabor, zbog izostanka zastupnika iz Kukuriku koalicije, neće više imati kvorum za donošenje odluka, pa tako ni one o privremenom finansiranju u prva tri mjeseca iduće godine, Linić je odgovorio da je na predsjedniku Republike da, ne bude li Sabor funkcionirao, postupi u skladu sa svojim ovlastima.

Silvano Hrelja iz HSU-a rekao je da će zastupnici Kukuriku koalicije nastaviti dolaziti u Sabor, ali neće sudjelovati u njegovom radu, niti radu saborskih radnih tijela.

Izvor: Agencije