Prekinut popis u Makedoniji

Skoplje: Članovi Komisije albanske nacionalnosti insistiraju da se popisuju svi građani (EPA)

Makedonska državna popisna komisija obustavila je popis stanovništva, koji je počeo 1. oktobra, između ostalog i zbog nemogućnosti primjene metodologije usaglašene s Evropskom statističkom službom (EUrostat), u dijelu koji se odnosi na korištenje originalnih dokumenta za identifikaciju.

Članovi Komisije smatraju da će neadekvatnom primjenom metodologije popisni rezultati biti nerealni, zbog čega su prekinuli posao i podnijeli neopozive ostavke.

Preporučili su svim učesnicima u ovogodišnjem popisu da prekinu sve aktivnosti vezane za popis, javljaju makedonski mediji.

Nekoliko dana prije početka popisa, zbog nesporazuma, ostavku je prvo podnio potpredsjednik Državne popisne komisije albanske nacionalnosti, a nakon njega i predsjednica Vesna Janevska, koja je upozorila na mogućnost da popis bude falsificiran.

Ona je objasnila da članovi Komisije albanske nacionalnosti insistiraju da se popisuju svi građani, a ne, kako je zakonski utvrđeno, oni koji imaju stalno boravište u zemlji najmanje 13 mjeseci, i s originalnim dokumentima, a ne s fotokopijom.

Popis u Makedoniji, deveti po redu, počeo je 1.oktobra, a trebao je biti završen 15. oktobra.

Izvor: Agencije